StoryEditor

Vladimír Mečiar: Minister Harabin napraví Lipšicove chyby

03.07.2006, 00:00
"Nemám vôbec pocit, že by som mal byť v submisívnom postavení. Neviem byť v takom postavení. Viem byť spoľahlivý partner," povedal predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v rozhovore pre HN.

ĽS-HZDS zaznamenala najnižší volebný výsledok vo svojej histórii. Napriek tomu dosadí do vlády dvoch ministrov, v parlamente poskytne 15 hlasov. Vladimír Mečiar si trúfa Robertovi Ficovi "vyhovoriť" stiahnutie vojakov z Iraku. Stabilitu poslaneckého klubu chce zabezpečiť novelou volebného zákona tak, aby o náhradníkoch rozhodovalo vedenie politickej strany.

Dostali ste vo vláde dve kreslá, vy sám budete len radovým poslancom. Podľa našich informácií vedie Robert Fico všetky rokovania dosť "autoritatívne". Neťaháte až priveľa za kratší koniec?
- Nezbadal som žiadnu autoritatívnosť ku mne, naopak. Nakoniec, rozhoduje aj skúsenosť, aj výbava. Nemám vôbec pocit, že by som mal byť v submisívnom postavení. Neviem byť v takom postavení. Viem byť spoľahlivý partner.
Ako ste sa dostali k rezortu spravodlivosti a rezortu pôdohospodárstva?
- Keď sa rokovalo o koaličnej vláde, tak sme sa dohodli, koľko dostaneme ministerstiev. Otázka bola, ktoré. Ja som povedal - jedno hospodárske, jedno mocenské. Povedali sme, aby voľne vybrali, že v každom sa vieme pohybovať. Boli vybrané tieto dve.
V hre na nového ministra pôdohospodárstva bol exminister Peter Baco...
- Pán Baco kandidatúru odmietol. Ďalej zostáva europoslancom, ale s nastávajúcim ministrom bude úzko spolupracovať.
Bude to Miroslav Jureňa?
- Mal by to byť pán Jureňa.
Ministrom spravodlivosti by mal byť bývalý predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorého verejnosť vnímala dosť kontroverzne. Je to definitívny návrh HZDS?
- Nemáme iný návrh. Ak mohol byť niekto predsedom Najvyššieho súdu a za nie celkom čistých okolností z tej funkcie odišiel, ak si sudcovia žiadajú, aby ministrom bol sudca, aby neprichádzal laik, ak sa má zabezpečiť priechodnosť a skrátenie súdnych konaní, musí prísť niekto, kto vie, chce a má vôľu. Samozrejme, že inak bude prijímaný tými, čo ho ponižovali, deptali a budú sa ho ďalej báť. Kresťanskí demokrati budú vždy proti nemu. Možno aj preto ide za ministra spravodlivosti, aby napravil chyby, ktoré urobil pán Daniel Lipšic.
Voči pánovi Harabinovi ale nemali výhrady len politickí oponenti, boli to aj sudcovia, nezávislí odborníci, novinári...
- Ja som presvedčený, že novinári voliť boli a každý mal jeden hlas. Tým sú ich námietky skončené.
Zostane Viliam Veteška podpredsedom parlamentu?
- Áno.
Smer už spochybnil funkciu Špeciálneho súdu. Podporíte jeho zrušenie?
- Tento súd je v rozpore s ústavou. Nie sme vo vojnovom stave. Toto je jedna z chýb bývalej legislatívy, že sa tu snažili nútiť mimoriadny stav, mimoriadne prostriedky, mimoriadne súdy, namiesto aby sa zabezpečila priechodnosť konaní vo všetkých štátnych organizáciách.
Fico ohlásil aj stiahnutie vojakov z Iraku. Podporíte ho?
- V tomto máme rozdielne stanoviská. Vojaci sú tam na žiadosť legitímnej irackej vlády, neplnia bojové úlohy. Predpokladám, že Robert Fico prijme môj názor, ale musíme si niečo vysvetliť.
Je ĽS- HZDS spokojné s koaličnou zmluvou?
- Vychádza z rovnosti partnerov, aj keď sme politicky a váhovo nerovní. Vychádza z nutnosti kompromisu vo všetkých otázkach. Stanovuje proces, ak dôjde k sporným veciam, veci sa pozastavia pre vonkajšiu komunikáciu, nastupujú pracovné tímy a vyriešenie problémov prechádza na predsedov strán. Pokiaľ ide o dohody, je dohoda o členoch vlády, obsadení parlamentu, nie o štátnych tajomníkoch a nadväzujúcich funkciách. To bude súčasťou prílohy tejto dohody.
Kedy ?
- Predpokladám, že do 14 dní. Na druhej strane nominovanie nových je na vážkach, pretože by mala prebehnúť úprava zákona o nástupe poslancov, kde by sa mala vrátiť kompetencia navrhovať náhradníkov do NR SR naspäť vedeniam strany.
Aké budú prvé kroky vlády, na čom budete ako koaličný partner trvať?
- Kto chce vládu riadiť, musí urobiť niekoľko závažných rozhodnutí. Po prvé, musí dať preskúmať zdravotný stav všetkých členov vlády, po druhé, musí im urobiť školenie z protokolu, po tretie, musí zrevidovať všetky uznesenia, ktorá vláda predtým prijala, po štvrté, musia revidovať celý legislatívny program činnosti v NR SR, po piate, musí vytvoriť odborný tím pre prípravu štátneho rozpočtu, po šieste, musí pripraviť odborný program činnosti vlády do 31. decembra tohto roka a po siedme, musí pripraviť legislatívny program činnosti pre NR SR do konca tohto roka.
Na čom budete trvať z programu HZDS?
- Po predbežných rozhovoroch je 99 percent programu HZDS akceptovaných.

01 - Modified: 2003-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Yamaha Bulldog
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 16:36