StoryEditor

Kauza Štb. Češi majú "dar"

30.01.2007, 23:00
Nový šéf Ústavu pamäti národa dostane hneď na začiatku svojho pôsobenia darček. V krátkom čase by z pražských archívov mohlo byť presunutých približne 60- tisíc dokumentov Vojenskej kontrarozviedky.

Nový šéf Ústavu pamäti národa dostane hneď na začiatku svojho pôsobenia darček. V krátkom čase by z pražských archívov mohlo byť presunutých približne 60- tisíc dokumentov Vojenskej kontrarozviedky. Slovensko by sa tak 15 rokov po rozdelení federácie mohlo dostať k časti svojej komunistickej minulosti. Historik Jan Pešek očakáva, že materiály môžu obsahovať najmä informácie o ľuďoch, ktorých ŠtB sledovala, ale aj o spolupracovníkoch a členoch kontrarozviedky. "Tie zväzky ešte neboli zverejnené, ťažko povedať, čo v nich bude." České ministerstvo obrany pritom archivuje len časť zväzkov bývalej ŠtB o slovenských občanoch, ktoré sa ešte nachádzajú v Česku. Ďalšie zväzky o Slovákoch v Česku spravuje ministerstvo vnútra.
Vojenská kontrarozviedka "chránila" podľa Peška československú ľudovú armádu pred nepriateľmi zvonka aj zvnútra. "Bola akoby súčasťou armády, ale v skutočnosti to bola jedna zo zložiek Štátnej bezpečnosti." Mala na starosti "rozpracovanie" všetky typy domácich vojsk a preventívne aj centrálu vojenskej rozviedky. "Každý jeden útvar mal svojho kontráša, ako sa hovorilo vo vojenskej terminológii," hovorí Štiha V celom Československu ich podľa neho pôsobili tisíce. "Keďže hlavná časť armády bola Česku, na Slovensku ich bolo menej. Ale minimálne stovky."
Na budúci týždeň by mala na Slovensko pricestovať česká ministerska obrany Vlasta Parkanová a spolu s rezortným kolegom Františkom Kašickým by mali podpísať dohodu o odovzdaní týchto materiálov. "Následne by sa mali stretnúť riaditelia vojenských spravodajstiev a podpísať prevádzací protokol, teda akýsi scenár, ako to bude celé prebiehať," povedal HN hovorca českého Vojenského spravodajstva Ladislav Šticha. Spracovanie materiálov môže podľa hovorcu ústavu Michala Dzurjanina trvať asi pol roka. Nové databázy by tak mohli byť zverejnené v lete.
Pôvodne mali materiály komunistickej vojenskej kontrarozviedky, ktoré sa týkajú ľudí so slovenským štátnym občianstvom, prísť na Slovensko už začiatkom tohto roka. Ich cestu však zabrzdila česká politická kríza, keď krajina bola asi pol roka od parlamentných volieb bez funkčnej vlády. (nemali ministra obrany, by dohodu podpísal.)
O novom šéfovi Ústavu pamäti národa hlasovali poslanci včera večer v tajnej voľbe. Proti sebe stáli dvaja kandidáti. Koalícia navrhla historika Matice slovenskej Ivana Petranského, opozícia nominovala Františka Mikloška. V čase našej uzávierky ešte výsledky hlasovania neboli známe.

01 - Modified: 2003-04-25 07:47:14 - Feat.: 0 - Title: GRAF podielových fondov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 15:44