StoryEditor

Korupcia môže oslabiť aj Smer-SD

30.11.2005, 23:00
Kritika štýlu vládnutia či údajných korupčných afér ešte nemusí opozícii automaticky zaručiť úspech vo voľbách. Skôr naopak. Politickí analytici pripomínajú, že medializované kauzy neoslabujú iba "dotknuté" strany, ale zasahujú celú politickú scénu.
Kritika štýlu vládnutia či údajných korupčných afér ešte nemusí opozícii automaticky zaručiť úspech vo voľbách. Skôr naopak. Politickí analytici pripomínajú, že medializované kauzy neoslabujú iba "dotknuté" strany, ale zasahujú celú politickú scénu. Ako vysvetľuje sociológ Martin Slosiarik, apatia verejnosti sa zákonite premieta do nízkej účasti vo voľbách. Jasným príkladom sú víkendové voľby do VÚC, ktoré zaujali iba dvoch z desiatich právoplatných voličov. Práve nízka účasť môže znevýhodniť opozíciu, konkrétne aj preferenčne najsilnejší politický subjekt Smer-SD.
Zahynú vlastnými zbraňami?
Sociálnej demokracii pritom rôzne prieskumné agentúry predpovedajú 30- až 35-percentný zisk v budúcich parlamentných voľbách. Sociologička Ľudmila Benkovičová v tejto súvislosti pripomína voľby do EP, ku ktorým prišlo necelých 17 percent voličov. "Smer-SD tieto voľby nevyhral. Nízka volebná účasť nie je pre túto stranu priaznivá." Benkovičová upozorňuje, že práve jeho voliči sa už viackrát ukázali ako nespoľahliví - v rozhodujúcich chvíľach voliť jednoducho neprišli.
Na druhej strane, na nízkej účasti "zarábajú" strany s disciplinovaným voličským zázemím. "Starší ľudia považujú ísť voliť takmer za svoju povinnosť. Strany, ktoré majú mladšie voličské zázemie, naopak, vo voľbách strácajú, " prízvukuje politológ Rastislav Tóth. Sociálni demokrati si toto riziko uvedomujú. "Rátame s tým, že naše preferencie sú vyššie ako počet skutočných voličov," hovorí podpredseda strany Dušan Čaplovič. Podľa neho však za apatiu občanov zodpovedajú vládne strany.
Nebude to len o korupcii
Analytici upozorňujú, že účasť voličov ovplyvnia aj iné otázky - sociálne, demografické, politické či kultúrne. "Faktor vnímania politiky len cez korupciu a škandály nie je jediný," vysvetľuje Benkovičová. Podľa nej môže veľkú úlohu pri volebnom správaní zohrať aj nádej a túžba po lepšej budúcnosti. Práve s týmto pohľadom kalkuluje Smer-SD. "Určite pripravíme stratégiu, ako získať čo najviac voličov. Na druhej strane však musíme byť rázni a tvrdí," zdôraznil Čaplovič. Dodáva, že ako opozičná strana musia na negatíva v politike poukazovať aj naďalej. "Nechceme participovať na kauzách, lebo stále platí - kto mlčí, ten svedčí."

Niektoré výroky šéfa Smeru- SD Roberta Fica:
- O províziách pre nezávislých
: Koalícia si podľa Fica kupuje priazeň nezávislých poslancov za 15 a viac miliónov korún. Príkladom mali byť poslanci Miroslav Abelovský a Ján Drgonec, ktorí za právnu pomoc majiteľom pozemkov pre automobilku Kia mali zinkasovať niekoľko miliónov korún.
- O poslancovi Elsnerovi: Fico obvinil SDKÚ, že si Elsnera kúpila 40-miliónovou zákazkou na košickom letisku. Neskôr vysvitlo, že firma ako subdodávateľ zákazku získala v čase, keď Elsner ešte nebol poslancom. Fico sľúbil poskytnúť nové informácie, doteraz sa tak nestalo.
- O možnom odchode KDH a SMK z vlády: "Je tu ešte obrovské množstvo privatizačných projektov, ktoré sú ´lepidlom´ pre vládnu koalíciu a z hľadiska provízií a klientelizmu sú veľmi zaujímavé."
- O nahrávke s poslankyňou Henzélyovou: "Nahrávka, ktorú zverejnil predseda ANO Pavol Rusko, je v záujme všetkých ľudí na Slovensku a potvrdzuje, že si koalícia kupuje nezávislých poslancov."

Ako dopadli minuloročné voľby do EP (v %):
SDKÚ 17,09
ĽS-HZDS 17,04
Smer-SD 16,89
KDH 16,19
SMK 13,24
Pozn. Volebná účasť bola 16,96%
Zdroj: Štatistický úrad SR
01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Česi bez prezidenta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:47