StoryEditor

Nový politický hit? Vládne korekcie vo vládnych reformách

04.08.2005, 00:00
Reforma zdravotníctva, dôchodkového systému či sociálnej sféry, resp. daní a odvodov. Tam všade sa chystajú zmeny, paradoxne, v réžii samotnej vládnej koalície. Koaliční politici druhým dychom dodávajú: Nepôjde o zásadné, ale iba technické zmeny. "Chceme iba vylepšiť prijaté reformy," tvrdí podpredseda ANO Jirko Malchárek. V koalícia vládne nečakaná zhoda - prax ukázala, že viaceré korekcie sú nevyhnutné.
Reforma zdravotníctva, dôchodkového systému či sociálnej sféry, resp. daní a odvodov. Tam všade sa chystajú zmeny, paradoxne, v réžii samotnej vládnej koalície. Koaliční politici druhým dychom dodávajú: Nepôjde o zásadné, ale iba o technické zmeny. "Chceme iba vylepšiť prijaté reformy," tvrdí podpredseda ANO Jirko Malchárek. V koalícia vládne nečakaná zhoda - prax ukázala, že viaceré korekcie sú nevyhnutné. "Nie sme neomylní. Žiaden vážny zákon sa nedá na prvýkrát nastaviť stopercentne."

Hlas ľudu, hlas zmien
Pomyselným kompasom pre vládnych lídrov majú byť letné výjazdy medzi občanov, kde chcú sondovať dosahy reforiem. Na základe týchto zistení pripravia zmeny v zákonoch. Šéf poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos prízvukuje, že pri úpravách systémových zmien by stranícka prestíž mala ísť bokom. "Už v čase, keď sa reformy prijímali, sme mali množstvo pripomienok, ktoré neboli akceptované. Teraz s podobnými námetmi prichádzajú naši partneri a tvária sa, že vymysleli niečo nové." Malchárek však sľubuje - z dolaďovania reforiem si volebnú agendu určite robiť nebudeme.

SDKÚ verzus ANO
Diametrálne odlišné sú odhady expertov: Práve táto téma sa pre strany stane nástrojom na získanie politických bodov. Podľa sociológa Pavla Haulíka zvedú priamy zápas SDKÚ a ANO. "Nepochybujem o tom, že v momente rozhodovania voličov zohrajú aj tieto postoje strán svoju úlohu." Práve proreformné nálady na diaľku spájajú voličské základne týchto vládnych subjektov. V inej pozícii sú KDH a SMK - sociológ tvrdí, že stúpenci zvyšných koaličných favorizujú iné oblasti záujmu.

Problém sú tí druhí
Viac svetla do plánovaných zmien by mala dať Koaličná rada v septembri. "Máme totiž záujem, aby naše iniciatívy boli úspešné," vysvetľuje Malchárek. Aliancia sa mieni sústrediť na sfunkčnenie decentralizovanej verejnej správy, nevyhýbajú sa debate o citlivých sociálnych otázkach, resp. daniach o odvodoch. KDH chce otvoriť zdravotnícke zákony: poslankyňa Mária Sabolová by mala predložiť už na jeseň novely zákonov o poskytovateľoch zdravotníckych služieb a zdravotnej starostlivosti. "Máme záujem na skrátení čakania na lekárske zákroky, ktoré komplikuje nedostatok peňazí." Kresťanskí demokrati avizujú aj zmeny v zákone o dôchodkovom poistení.
Zdržanlivá opozícia
Naopak, SMK a SDKÚ zostávajú zatiaľ zdržanlivé: maďarská koalícia chce najprv informovať svojich partnerov, SDKÚ odkryje "karty" po stretnutiach s občanmi. Podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ Roman Vavrík už avizoval zmenu v novom Trestnom zákone. "Ľudia by sa mali dozvedieť o tom, že boli odpočúvaní a mali by mať zároveň možnosť obrátiť sa na súd so žiadosťou o preskúmanie dôvodov." Dodatočným zásahom do reforiem sa nebráni ani opozícia. "Nepodporíme určite to, čo sa ako korekcia bude iba tváriť," upozorňuje podpredseda poslaneckého klubu Smer-SD Miroslav Číž.

Ako by chceli už konkrétne meniť reformy
ANO - zníženie odvodov do Sociálnej poisťovne, doladenie reformy verejnej správy cez posilnenie kompetencií občanov, zlepšenie postavenia sociálne slabších a telesne postihnutých ľudí, ktorých sa reformy negatívne dotkli
KDH:- novelizácia zákona o rozsahu zdravotníckej starostlivosti: navýšenie zdrojov do zdravotníctva
- novelizácia zákona o dôchodkovom poistení by zase mala nadstaviť valorizačný mechanizmus, aby neboli znevýhodnení dôchodcovia, ktorí odišli do dôchodku podľa starých pravidiel
- rozšírenie okruhu poberateľov príspevku na bývanie o niektoré skupiny dôchodcov, presadenie výhod pre matky starajúce sa o postihnuté deti, podpora zníženia odvodov
Zdroj: hn

Názory občanov na reformy (v%):
Reforma by mala... Daňová Zdravotnícka Dôchodková Verejnej správy Sociálna Školská
Pokračovať 19 13 16 30 17 9
Spomaliť 18 14 13 14 12 12
Zastaviť a nahradiť lepšou 38 47 37 24 44 38
Vrátiť k tomu čo bolo 12 23 21 10 18 30
Nevedia 13 3 13 22 9 11
Zdroj: IVO, 2004

 

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: SAX uzatvoril týždeň na úrovni 147,03 bodu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 03:05