StoryEditor

Aká je situácia v SR? Poslancom stačili minúty

Mimoriadna schôdza parlamentu k vnútropolitickej situácii na Slovensku sa zaradí medzi najkratšie v histórii. Poslanci sa rozišli po necelých desiatich minútach -- za navrhnutý program totiž hlasovali len poslanci ĽS-HZDS, SDKÚ a niektorí poslanci KSS. Práve okolo tohto momentu sa vzápätí rozohrala prestrelka vyhlásení.


Signály o hlasovaní
Opozičné i koaličné strany obvinili ĽS-HZDS a SDKÚ, že schôdza mala byť ďalším krokom ich vzájomnej spolupráce. "Výsledok hlasovania ukazuje, že takáto dohoda existuje," vyhlásila šéfka SF Zuzana Martináková. Predseda Smeru Robert Fico odkázal šéfom ĽS-HZDS a SDKÚ: "Odmietame sa zúčastňovať na divadle, ktoré nám organizujú páni Mečiar a Dzurinda, naši poslanci nie sú naivní, aby im pri tom poskakovali." Nepáčilo sa mu, že nevedel, "o čom schôdza bude". Navrhované uznesenie totiž len konštatovalo, že parlament berie na vedomie rozpravu a vláda má na jej základe predložiť Správu o prerokovaní pripomienok.

Medzi Ficom a Mečiarom
Premiér a šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda obvinenie zo spolupráce s Vladimírom Mečiarom odmieta: "Kto chce hľadať nejaké paralely, nech hľadá." Reči o dohodách s ĽS-HZDS označil za nezmyslel a klišé. Na jeseň 2006 sa vraj bude rozhodovať, či Slovensko potrebuje kontinuitu alebo zmenu. "Alternatíva pána Fica, to je návrat. Socializmus sme tu už mali 45 rokov." A čo teda ponúka Mečiar? O tom však už premiér diskutovať odmietol. Ficova reakcia na seba nenechala dlho čakať - Dzurinda je jednoducho nervózny, pretože bola odhalená jeho spolupráca s Mečiarom. Šéf ĽS-HZDS sa s novinármi odmietol baviť. Predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS Viliam Veteška zase vyhlásil - s primeranou dávkou rozhorčenia nechápem postoj strán pri hlasovaní o programe schôdze. "Je to pre mňa smutné zistenie," komentoval spoločné hlasovanie ĽS-HZDS a SDKÚ podpredseda ANO Jirko Malchárek. Predseda poslaneckého klubu SMK Gyula Bárdos tvrdí, že schôdza mala byť divadielko pre občanov. Cieľom vraj bolo ukázať, ktorá zo strán - Smer alebo ĽS-HZDS - je opozičnejšia.

Opozičné vrenie
Komunisti sú po včerajšku nahnevaní na oboch opozičných partnerov. "Opäť sa ukázal problém v komunikácii, dohody sa nedodržujú," hovorí šéf klubu KSS Vladimír Ďaďo. Aj preto žiada ďalšie rokovanie lídrov opozičných strán a ich klubov s jediným cieľom - jasné pravidlá spolupráce. O to isté sa pokúsi aj ĽS-HZDS. Podľa Fica žiadny zákon neumožňuje jednej strane "volať druhú na koberec". Naopak, opozíciu pozval na spoločné rokovanie do centrály Smeru. Mečiar by tam mal podľa Fica vysvetliť, prečo "takúto schôdzu spískal s pánom Dzurindom". Veteška obvinil šéfa Smeru z ješitnosti a úmyselného odsabotovania schôdze. O Ficovej dôveryhodnosti nechcel špekulovať, ale niečo naznačil - pri rokovaniach si musíme na neho dávať pozor.

Účet za mimoriadnu schôdzu
Vyčísliť, koľko stojí mimoriadna schôdza NR SR, je vraj ťažké až nemožné. Tvrdí to Anna Lenická z Tlačového a informačného strediska NR SR. Budova je totiž v plnej prevádzke bez ohľadu na to, či parlament rokuje alebo nie. "Jediný rozdiel je to, že nie je osvetlená rokovacia sála." Rozpočet parlamentu na rok 2005 ráta s výdavkami 684 miliónov korún, čo znamená takmer dva milióny na deň. V minulosti zvyšovali mimoriadne schôdze náklady parlamentu, pretože poslanci z východného Slovenska využívali na dopravu do Bratislavy a späť špeciálne lietadlo. Dnes už to nie je možné. Viacerí poslanci sa včera sťažovali, že kvôli desiatim minútam museli ísť do Bratislavy autom krížom cez celé Slovensko.

Zabudnite na Kaníka
Smer včera predložil návrh na odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Ľudovíta Kaníka. Mimoriadna schôdza na túto tému by mala byť už na budúci týždeň. Veteška odmietol úvahy o tom, ako postup Smeru ovplyvní hlasovanie ĽS-HZDS o tomto návrhu. "Ak sa ukážu zákonné dôvody, tak určite návrh na odvolanie podporíme." Podľa informácií HN je však viac ako pravdepodobné, poslanci ĽS-HZDS návrh na Kaníkovo odvolanie nepodporia.

Témy mimoriadnych schôdzí v tomto volebnom období:
- návrh na prijatie uznesenia o vyhlásení referenda o vstupe do EÚ
- návrh na vyslanie jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany ozbrojených síl v rámci spoločných akcií týkajúcich sa Irackej republiky
- návrh na prijatie uznesenia k vážnym podozreniam o existencii korupcie a klientelistických praktík v politickom systéme SR
- návrh na vyslovenie nedôvery členom vlády Pálovi Csákymu, Ivanovi Miklošovi (2x), Ľudovítovi Kaníkovi
- prezidentom vrátené zákony o ochrane zdravia ľudí, o spotrebnej dani z minerálnych olejov a o dani z pridanej hodnoty (2x), o miestnych poplatkoch
- žiadosť Generálnej prokuratúry o zbavenie poslanca imunity
- informácia o priebehu a aktuálnych záveroch doterajších rokovaní medzivládnej konferencie počas írskeho predsedníctva o návrhu Zmluvy zakladajúcej Ústavu pre Európu
- dokončenie novostavby SND
- vnútorná politická situácia v Slovenskej republike

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:33