StoryEditor

Koalícia si delí štát

14.08.2006, 00:00
Vládne strany bojujú o posty a moc aj v regiónoch. Záujem je pritom v štátnej správe o všetko - od prednostu krajského úradu až po šéfa veterinárnej správy či obchodnej inšpekcie.

Vládne strany bojujú o posty a moc aj v regiónoch. Záujem je pritom v štátnej správe o všetko - od prednostu krajského úradu až po šéfa veterinárnej správy či obchodnej inšpekcie.
Zatiaľ čo o najvyšších miestach rozhoduje najvyššia koaličná trojka, na nižších úrovniach sa dohadujú krajskí lídri koaličných strán. V Košiciach a Trenčíne je už jasné, že tu Smeru bude mať krajských prednostov. "Zatiaľ máme zásadnú dohodu len na jednom poste a jednom mene, a to, že Krajský úrad v Košiciach bude kontrolovať Smer. Prednostom bude Milan Géci," hovorí košický krajský šéf Smeru Peter Žiga. Géci je okresným predsedom Smeru v Košiciach IV, Géci svoju kandidatúru komentovať odmieta, kým nebude do funkcie vymenovaný. "Návrh na prednostu sme už poslali na ministerstvo vnútra," povedal HN šéf Smeru v Trenčianskom kraji Miroslav Chovanec. Podľa našich zistení by sa ním mal stať právnik a podnikateľ Miroslav Laššo.
Koaličné strany tak budú meniť aj prednostov krajských a krajských školských úradov - hoci premiér Robert Fico ohlásil ich zrušenie k 1. januáru budúceho roka. "Nebolo prijaté uznesenie, že sa rušia, takže nemôžem vedieť, či to tak naozaj bude," hovorí Chovanec.

Úrady? Príliš málo
Osem krajských a desiatky obvodných úradov všeobecnej a špecializovanej štátnej správy sú zrejme málo pre krajských koaličných šéfov v Trnavskom kraji. Tam sa totiž krajská koaličná rada rozhodla aj na rozdelení postov v ďalších odborných inštitúciách - napr. vo veterinárnej správe či v obchodnej inšpekcii. "Zoznam ešte nie je uzatvorený, uvažujeme aj o krajskom štatistickom úrade, pozemkovom fonde, katastri," dodáva šéf ĽS-HZDS v Trnavskom kraji Tibor Mikuš. Jeho partner z SNS Jozef Ďuračka dodáva, že koalícia si celkovo rozdelí 15 krajských inštitúcií. "Deväť bude mať Smer, my tri a tri pripadnú HZDS."

Výmeny bez mandátu
Výmeny na odborných rezortných postoch sa však nepáčia Petrovi Žigovi, ktorý je zároveň aj štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva. "Neviem si celkom predstaviť, že ako štátny tajomník, pod ktorého spadá aj obchodná inšpekcia, by som mal bez toho, aby to so mnou prekonzultovali, meniť človeka vo vedení krajskej inšpekcie." Podľa neho sa na tom najvyššia koalícia nedohodla a kraje takýto mandát nedostali. Mikuš aj Ďuračka však dodávajú, že preobsadzovanie vedenia týchto inštitúcií sa prehodnocuje a nemusí k nemu nakoniec dôjsť. "V prvom rade sa bude zohľadňovať odborné hľadisko, aj keď by to mali byť nominanti politických strán," hovorí Mikuš. O odborných rezortných organizáciách uvažuje krajská koaličná rada aj v Žilinskom kraji. "Hodnotíme ich jeden po druhom a hľadáme názor, ako sa k tomu vyjadriť," vysvetľuje šéf Smeru v Žilinskom kraji Juraj Blanár.

Noví ľudia už od septembra
Prvé výmeny v štátnych úradoch by sa mohli udiať k 1. septembru, aj keď vo viacerých krajoch koaličné dohody skomplikovali dovolenky. Na istý čas prerušili rokovania aj v Banskobystrickom kraji. Tam sa podľa krajského predsedu ĽS-HZDS Milana Urbániho už predbežne dohodli, definitíva však ešte nepadla. "Zo siedmich obvodných úradov v kraji by mal tri obsadiť Smer, HZDS a SNS po dva."
Pri rozdeľovaní jednotlivých úradov postupovali jednotlivé kraje rozdielne. Kľúč alebo pomer na rozdelenie zvyčajne určili podľa krajských volebných výsledkov. Zohľadňovali však aj ďalšie kritériá - napr. veľkosť obvodov, pôsobnosť a dôležitosť jednotlivých úradov. "Tie väčšie, Trenčín a Prievidzu, sme dali koaličným partnerom a my ako najsilnejšia koaličná strana budeme mať troch kandidátov, ale v relatívne menších obvodoch," hovorí Chovanec zo Smeru. V Bratislavskom kraji si koaliční partneri "vytvorili" dva balíky po 17 úradov podľa dôležitosti a významu. Dohodli sa na pomere 10 (Smer): 4 (SNS): 3 (HZDS). Rokovania v Bratislave pokračujú dnes.

Ako si koalícia delila úrady v minulosti
Pred štyrmi rokmi vládna koalícia obsadzovala osem krajských a 79 okresných úradov. Koalícia sa na ich rozdelení definitívne dohodla až v decembri - tri mesiace po voľbách. Vláda nových prednostov vymenovala v druhej polovici januára 2003. Nemenila všetkých, pretože niektoré úrady pripadli rovnakej koaličnej strane ako v predchádzajúcom volebnom období.

01 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spektrum 02 - Modified: 2003-03-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotoobsah
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 04:08