StoryEditor

Speňažovanie majetku vo finále

28.09.2005, 00:00
Devín banka v konkurze pokračuje v speňažovaní majetku, celý proces je v záverečnom štádiu. "Pre veriteľov máme vymožených zhruba 1,3 miliardy korún," povedal pre HN správca konkurznej podstaty v DB Radoslav Hajdúch.
Doteraz sa podarilo predať 90 percent majetku banky - hnuteľnosti, nehnuteľnosti či cenné papiere. "V hre je ešte zopár budov. Ich cena sa pohybuje v desiatkach miliónov." Zisk by sa mal prerozdeliť medzi približne 3-tisíc veriteľov. "Veritelia sú postavení na jednu úroveň - uspokojení budú na základe pomerného systému, podľa výšky prihlásenej pohľadávky," vysvetľuje Hajdúch. Väčšina z nich tak dostane len "drobné", keďže nároky Fondu ochrany vkladov (FOV) a rezortu financií predstavujú viac ako 95 percent všetkých pohľadávok. Pôvodne si záujemcovia prihlásili pohľadávky za takmer 23 miliárd korún, konkurzný správca uznal iba balík pohľadávok za vyše 12 miliárd. O polovicu zo speňaženého majetku sa hlási FOV. "Očakávam, že získame aspoň 700 miliónov korún," poznamenal šéf fondu Rudolf Šujan. Poškodeným klientom skrachovanej banky pritom fond už preplatil 11,5 miliardy. Je to najviac spomedzi všetkých skrachovaných bánk, pričom klientom zvyšných troch FOV uhradil celkovo 8 miliárd.
Devín banka skrachovala v auguste 2001, keď nevyužila poslednú šancu od NBS na zvýšenie základného imania. Banka si ešte na jar našla japonského investora a niekoľko týždňov sa zdalo, že sa zachráni. NBS však na základe informácií od japonských inštitúcií zistila, že ide o podvrh. Japonská firma Japan Grade One Co Ltd, ktorá mala podľa vtedajších šéfov banky vložiť na jej účet tri miliardy korún, bola v skutočnosti založená na objednávku. Základné imanie spoločnosti? Iba milión korún. Nútenú správu na banku tak uvalila NBS 24. augusta.

Najväčší veritelia Devín banky (v mld. Sk)
Fond ochrany vkladov 11,9
Ministersvo financií SR

9,7*

Ostatní  0,4
Spolu  12,3
* túto pohľadávku správca poprel a vedie sa o nej súdny spor
Zdroj: Devín banka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:13