StoryEditor

Pár sekúnd pre Černáka

01.02.2007, 23:00
Údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka včera prepustil Krajský súd v Banskej Bystrici na slobodu. Dlho si ju však neužil. V momente, ako v koženom saku a rifliach opustil väznicu, ho okamžite policajní kukláči "naložili" do bielej dodávky s čiernymi sklami a odišli.

Údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka včera prepustil Krajský súd v Banskej Bystrici na slobodu. Dlho si ju však neužil. V momente, ako v koženom saku a rifliach opustil väznicu, ho okamžite policajní kukláči "naložili" do bielej dodávky s čiernymi sklami a odišli. "Je na neho vydaný európsky zatykač pre ďalšie dve vraždy," uviedol pre HN policajný hovorca Martin Korch. Černákovi totiž nedávno pribudlo obvinenie z vrážd Gustáva Slivenského a Jozefa Filipa.
Černáka súd prepustil v inej kauze -- vraždy Mariána Karcela a Imricha Oláha. Podľa súdu tu pochybila prokuratúra, ktorá nezabezpečila potrebný súhlas na trestné stíhanie z Českej republiky, kde Černáka zadržali v roku 2003. "Nebola dodržaná zásada špeciality. Spis sme teda vrátili na prvostupňovú prokuratúru," hovorí predseda senátu banskobystrického súdu Jozef Milkuš. Odvolací súd tak potvrdil rozhodnutie okresného súdu. Černákov advokát Ľudovít Štanglovič sa o verdikte súdu dozvedel až od novinárov. "Stanovisko poviem po obdržaní rozhodnutia." V tomto prípade je stíhaný aj Černákov švagor Jozef M. -- ten vo väzbe zostáva.
Černáka polícia previezla do Prešova. O tom, či pôjde do väzby, rozhodne súd do troch dní. Prokuratúra už má potrebný súhlas českej strany na stíhanie.

Od zadržania po prepustenie:
-- Černáka krajský súd v roku 2002 podmienečne prepustili z väzenia, kde si odpykával trest za vydieranie.
-- Najvyšší súd v roku 2003 rozhodol, že sa musí vrátiť do väzenia.
-- Polícia zatkla Černáka v ČR a následne ho vydali na Slovensko.
-- V roku 2006 Černákovi vypršal trest za vydieranie, ostal však vo väzbe kvôli stíhaniu za vraždy.
-- Vlani v decembri Okresný súd v Banskej Bystrici rozhodol o prepustení Černáka na slobodu -- prokuratúra totiž nemala na trestné stíhanie súhlas z ČR (tzv. zásada špeciality). Prokuratúra proti tomu podala sťažnosť a vyžiadali si chýbajúci súhlas z ČR.
-- Včera Krajský súd v Banskej Bystrici potvrdil prepustenie Černáka z väzby.
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:07