StoryEditor

ĽS-HZDS sťažuje regionálne koalície

23.05.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
V Nitrianskom samosprávnom kraji budú pokračovať rokovania ĽS-HZDS s KDH, SDKÚ a so Smerom o uzatvorení koalície pre voľby do VÚC. O tom, či ľudová strana nakoniec vstúpi do avizovanej slovenskej koalície, rozhodne až júnový snem ĽS- HZDS v Prešove.

V Nitrianskom samosprávnom kraji budú pokračovať rokovania ĽS-HZDS s KDH, SDKÚ a so Smerom o uzatvorení koalície pre voľby do vyšších územných celkov (VÚC). O tom, či ľudová strana nakoniec vstúpi do avizovanej slovenskej koalície, rozhodne až júnový snem ĽS- HZDS v Prešove. Šéf ľudovej strany Vladimír Mečiar totiž počas rokovania NR SR o návrhu KDH na zrušenie sporných amnestií z roku 1998 vyhlásil, že spolupráca s kresťanskými demokratmi nie je možná. Vo všeobecnosti tak platí, že definitívny vstup ĽS- HZDS do "citlivých" regionálnych koalícii môže potvrdiť až snem.

Volanie po slovenskej koalícii
Rokovania sú ale podľa nitrianskeho krajského vyjednávača za KDH Pavla Abrhana krátko pred ukončením. "Verím, že emócie opadnú a rokovania budú pokračovať. Pripravovaná slovenská štvorkoalícia v Nitrianskom kraji má šancu uspieť vo voľbách," uviedol Abrhan. Štvorkoalícia má v tomto kraji konkurovať SMK. "Koalícia týchto strán v Nitrianskom samosprávnom kraji je nutná. Reaguje na stav v zastupiteľstve, no najmä na konkrétne problémy v regióne," vyhlásil tiež riaditeľ Krajskej agentúry SDKÚ v Nitre Jaroslav Szabó.

KDH? Žiadny problém
Rokovania ĽS-HZDS o koalíciách pre voľby do vyšších územných celkov sú v Trnavskom kraji v začiatočnej fáze. Predseda trnavskej krajskej organizácie ĽS-HZDS Tibor Mikuš označil za možných koaličných partnerov Smer, KDH, SDKÚ aj KSS. "Zatiaľ rokujeme so všetkými." Nové vedenie banskobystrickej krajskej organizácie ĽS-HZDS začína opäť rokovať s politickými stranami o vytvorení prípadnej koalície pred voľbami do zastupiteľstva vyššieho územného celku. Bude rokovať so všetkými stranami vrátane KDH a KSS.
Situácia nie je odlišná ani v Bratislave. Aj tam ĽS- HZDS otvorilo rokovanie so všetkými relevantnými politickými subjektami, vrátane KDH, SDKÚ a Smeru-sociálnej demokracie.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 04:10