Zhodujem sa so stanoviskom strany SaS, Jozef Mihál bude veľká strata, ale rešpektujem jeho rozhodnutie. My sme strana, ktorá bojuje proti korupcii a zlodejinám. Ja som prichádzala do strany, keď mala mizivé percentná a bola som presvedčená, že ich môžeme vylepšiť a stúpať nahor. Máme program, ktorý napĺňame a bolo by nelogické, ak by som mala v týchto časoch odchádzať.TASR/M. Baumann
StoryEditor

Opozičné strany vinia vládnu koalíciu z neúspechu Slovenska v boji o liekovú agentúru

20.11.2017, 17:53
Autor:
TASRTASR
Ministerstvo zahraničných vecí je z hlasovania sklamané.

Za neúspech a prehru súčasnej slovenskej diplomacie a vlády označili výsledok SR v boji o sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA) opozičné strany SaS a OĽaNO.

"Nestačí len proklamovať záujem Slovenska o hlbšiu európsku integráciu, ale treba robiť reálne kroky, ktoré zo Slovenska urobia rešpektovaný štát Európskej únie," uviedla členka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Cigániková (SaS). 

Dankov výlet

Poukázala pritom na potrebu boja proti korupcii, snahu o transparentnosť či nešírenie "proruských naratív", čím narážala na návštevu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v Rusku.

"Vo všetkých týchto oblastiach Ficova vláda zlyháva. Na druhej strane, Slovensko a Bratislava sa doteraz zaobišli bez tejto agentúry, takže život ide ďalej. Len občania by mali vedieť, že vláda Roberta Fica (Smer-SD) poškodzuje Slovensko, a treba ju po nasledujúcich voľbách vymeniť," zhrnula Cigániková.

Zlyhanie koalície

Hnutie OĽaNO považuje prehru Slovenska za zlyhanie vládnej koalície. Pripomína, že sídlo agentúry mohlo prispieť k rozvoju odvetvia a poskytnúť lepšie príležitosti pre slovenské univerzity a výskumníkov.

Tvrdí, že vláda sa zobudila, už keď bolo neskoro a viaceré krajiny začali aktívne lobovať a získavať podporu na presídlenie agentúry.

Nemáme nič

"Je to o to väčšia škoda, že v EÚ sa takéto agentúry zvyčajne rozdeľujú do krajín, ktoré ešte žiadnu agentúru ani inštitúciu EÚ nemajú. Slovensko je jednou z posledných takýchto krajín," napísalo v reakcii OĽaNO.

Slovenská republika v pondelok neuspela v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky z Londýna do Bratislavy. Bratislava nezískala dostatočný počet hlasov už v prvom kole.

Ministerstvo je sklamané

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitosti SR netají sklamanie z toho, že Slovensko neuspelo s kandidatúrou na nové sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA). Pripomína, že sa tak stalo napriek vynikajúcej ponuke, ktorú spolu s ministerstvom zdravotníctva predložilo.

"Sme presvedčení, že občania Európskej únie z novších členských štátov očakávali dôležitý signál, že aj nové členské štáty dostanú príležitosť preukázať pripravenosť hostiť takú dôležitú agentúru, ako je EMA. Žiaľ, nevyužila sa možnosť prijať také rozhodnutie, aby bolo aplikované rovnomerné rozmiestnenie podľa geografického princípu," povedal pre TASR hovorca rezortu diplomacie Peter Susko.

Ako poznamenal, život ale ide ďalej. "A nám nezostáva iné, len počkať si na meno víťaza a vysloviť presvedčenie, že bude dôstojným sídlom agentúry a že vytvorí všetky podmienky na to, aby bolo ďalšie fungovanie EMA bezproblémové," zhrnul Susko.

Je to nefér

Neúspech Slovenskej republiky v súboji o presídlenie Európskej agentúry pre lieky (EMA) z Londýna do Bratislavy je pre šéfa parlamentného výboru pre zdravotníctvo Štefana Zelníka (SNS) veľkým sklamaním. Pondelkové hlasovanie Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli považuje za nespravodlivé.

"Je to absolútne nefér voči Slovenskej republike," skonštatoval pre TASR. Poznamenal, že iné sa v tomto prípade deklarovalo a iné sa plní. Pripomenul, že EMA mala sídliť v krajine, kde sa žiadna európska agentúra nenachádza.

"Mali sme to dostať," myslí si. Projekt, ktorý predložil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), považuje za dobrý. Tvrdí, že Drucker urobil maximum. "Žiaľ, je to na krajinách, ktoré hlasovali," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:02