TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Fico neverí v zázračnú silu trhu. Študentom hovoril aj o potrebe sociálneho štátu

18.11.2017, 12:31
Autor:
TASRTASRklkl
Premiér obedoval so študentmi pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva.

Slovensko je asi jedna z najslobodnejších krajín na svete. Pokiaľ ide o slobodu tlače a médií, podľa rôznych hodnotení patrí do svetovej špičky. To isté môžeme tvrdiť pri kvalite občianskych práv. Našou povinnosťou je venovať sa teraz viac sociálnym právam. Pred spoločným obedom so študentmi to pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva (17.11.) na Úrade vlády SR vyhlásil v sobotu premiér Robert Fico.

„Máte možnosti slobodne cestovať, vzdelávať sa, získavať informácie pre svoj individuálny rast. Asi si neviete predstaviť, že by ste teraz čakali na hranici v Bergu dve hodiny, kde by vás šacovali policajti, colníci, pootvárali by vám kufre, museli by ste mať tisíc povolení, devízový prísľub, zmenené šilingy. Toto je všetko história. A možno robíme chybu, že vám dostatočne nehovoríme, aké to bolo a aký je to obrovský rozdiel,“ povedal Fico.

>

Hovoril o Dubčekovi

Doplnil, že pre neho osobne je 17. november spojený predovšetkým s menom Alexandra Dubčeka. „Hovorím to preto, lebo udalosti, ku ktorým došlo 17. novembra, dali šancu vrátiť sa do politiky človeku, ktorý stelesňoval v osobnej rovine príklad odvahy a ľudskej statočnosti,“ uviedol.

Dubček podľa neho pochopil, že spoločnosť na jednej strane musí byť slobodná, ale na druhej strane musí mať nejaké pravidlá a hodnoty. „A on hovoril o hodnotách veľmi silnej sociálnej solidarity,“ skonštatoval Fico.

Sociálne istoty

Premiér sa v prejave zameral aj na sociálne istoty. „Trh nezariadi všetko, nikdy som neveril v zázračnú ruku trhu, lebo zvyšuje rozdiely, štát preto musí byť aktívny a vytvárať podmienky pre všetkých," vyhlásil Fico.

Ako uvádza Denník N, Fico mal povedať aj o tom, že zvažujú dať sociálne istoty do ústavy. Je tu úvaha, že chceme do Ústavy SR zakotviť vyššiu kvalitu sociálnych práv, kde určite nájdete niektoré prvky, ktoré pre vás budú mimoriadne dôležité. Napríklad chceme zakotviť ústavné právo na minimálnu mzdu,“ povedal Fico.

Bavili sa o stave Slovenska

Slovensko podľa neho patrí k svetovej špičke v oblasti slobody a rešpektovania občianskych práv a momentálne „je našou povinnosťou venovať sa teraz viac sociálnym právam.“

Študenti sa podľa ich vlastných slov rozprávali s Robertom Ficom o súčasnom stave Slovenska. "Zväčša sme si prešli niektoré body z jeho úvodného príhovoru,“ povedal študent Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Oliver Göndör po skončení neformálneho obeda.

Pýtali sa na korupciu

Študenti sa podľa neho pýtali aj na korupciu a jej odhaľovanie, napríklad sa rozprávali o ochrane oznamovateľov korupcie v právnom poriadku.

Na obede sa zúčastnili vysokoškoláci z viacerých odborov. "Bol to mix, všetky tie formy štúdia, ktoré sa môžu stretnúť s korupciou vo svojom odbore," doplnil Göndör.

Silný proeurópsky postoj

Jeho názor na 17. november je jednoznačný. "Padol jeden z tých najhorších režimov, aké mohli vo svete byť, a to je ten komunistický, socialistický," skonštatoval s tým, že on sám je veľkým prívržencom Európskej únie.

Pozvaní 18 študenti sa zúčastnili na odbornom seminári v Medzinárodnej protikorupčnej akadémii IACA v rakúskom Laxenburgu. Ich dvojdňový vzdelávací pobyt (16. – 17.11.) dohodol na septembrovom stretnutí s dekanom akadémie Martinom Kreutnerom predseda vlády SR Robert Fico spoločne s riaditeľom Odboru prevencie korupcie na Úrade vlády SR Petrom Kovaříkom.

Obedovali aj s Kaliňákom

Pozvaní 18 študenti sa zúčastnili na odbornom seminári v Medzinárodnej protikorupčnej akadémii IACA v rakúskom Laxenburgu. Ich dvojdňový vzdelávací pobyt (16. – 17.11.) dohodol na septembrovom stretnutí s dekanom akadémie Martinom Kreutnerom predseda vlády SR Robert Fico spoločne s riaditeľom Odboru prevencie korupcie na Úrade vlády SR Petrom Kovaříkom.

Na neformálnom obede sa zúčastnil aj minister vnútra Robert Kaliňák či poslanec Národnej rady (NR) SR Erik Tomáš.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:46