StoryEditor

Matovič pripúšťa predvolebnú koalíciu s SMK, s Maďarmi chce poraziť Fica

17.11.2017, 23:00
Šéf OĽaNO má za sebou už viacero stretnutí s predsedom SMK Józsefom Menyhártom.

V roku 1998 pomohli slovenskí Maďari poraziť Vladimíra Mečiara, v najbližších parlamentných voľbách by mohli prispieť k pádu Roberta Fica. Tvrdí to šéf OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa preto snaží nadviazať spoluprácu s SMK.

S predsedom tejto strany zastupujúcej maďarskú menšinu na Slovensku Józsefom Menyhártom, ktorého líder obyčajných označil za svojho priateľa, sa už viackrát stretli. Prvý raz vo februári tohto roka, prezradil Matovič.

OĽaNO je otvorené všetkým možnostiam

Šéf OĽaNO pre HNonline vyhlásil, že v strane sú čo sa týka prípadnej spolupráce s SMK „otvorení všetkým možnostiam.“ "Či by to bola spoločná kandidátka alebo predvolebná koalícia,“ priblížil.

Matovič tvrdí, že počíta aj s negatívnymi reakciami od voličom kvôli tomuto kroku, ale je ochotný ho „obhajovať a vysvetľovať.“ SMK chcel vraj zakomponovať už do širokej koalície opozičných strán do župných volieb, no maďarská strana ich poňala ako referendum o tom, aké smerovanie ich voliči preferujú. Podľa Matoviča z volieb pre SMK jednoznačne vyšlo, že ich voliči sú proti spolupráci so Smerom.

Béla Bugár, šéf Mosta, ktorý je rovnako politickou stranou zastupujúcou maďarskú menšinu na Slovensku, podľa Matoviča chce, aby SMK bola ako "prašivý pes, s ktorým sa nikto nebaví." Matovič dlhodobo Mostu vyčíta, že vstúpil do vlády s Ficovým Smerom.

Líder obyčajných o svojej myšlienke poraziť Roberta Fica s pomocou slovenských Maďarov hovoril aj včera na opozičnom zhromaždení k výročiu Nežnej revolúcie, ktoré sa konalo v Bratislave na Námestí SNP.

Vyhlásil, že „spoločne s SMK, ak by sme sa dokázali spojiť, aby sme mali spoločný program, aby sa ľuďom na Slovensku žilo dobre tam, kde sa narodili. My na Orave, na Kysuciach, na Zemplíne, v Banskej Bystrici a bratia z SMK v Dunajskej Strede, v Štúrove alebo v Čiernej nad Tisou.“

Menyhárt: Spojme sa

Na opozičnej akcii k výročiu revolúcie vystúpil tiež Menyhárt. Povedal, že v roku 1989 stáli na Námestí SNP spoločne Slováci a Maďari s cieľom – „dosiahnuť zmenu a vymeniť režim.“ „Teraz tu stojíme opäť Maďari a Slováci, Slováci a Maďari a náš cieľ je totožný – vymeniť vládu. Vládu, ktorá nám škodí,“ dodal.

Menyhárt v prejave vyjadril potešenie z toho, že opozícia si uvedomuje dôležitosť spolupráce pri zmene. „Nie bugársku spoluprácu,“ doplnil. Krajské voľby podľa neho ukázali, že SMK, SaS, OĽaNO, KDH či OKS stoja na rovnakej strane barikády.

„Môžeme hovoriť iným jazykom, môžeme byť iní v istých veciach, ale podstatné je, že sloboda a rodná zem znamená to isté pre nás ako pre vás ... Sme lojálni k slobode, sme lojálni k rodnej zemi, kde sa narodili naši predkovia, kde majú hroby naši rodičia a starí rodičia. Sme lojálni ku krajine, v ktorej chceme žiť s našimi deťmi,“ povedal šéf SMK.

„Spojme sa a vymeňme túto vládu, je to v záujme nás všetkých,“ vyzval na záver prejavu Menyhárt.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 13:07