StoryEditor

"Ďakujeme vašim predkom, že môžeme žiť v slobode." 10 výrokov, ktorými Danko velebil Rusko

16.11.2017, 23:17
Predseda slovenského parlamentu si nemyslel, že v Moskve spozná toľko ľudí, s ktorými sa bude dať spolupracovať.

Predseda parlamentu Andrej Danko vystúpil v stredu ako prvý slovenský politik s prejavom v ruskej Štátnej Dume. Sám označil na Facebooku tento okamih za historický moment.

Na Slovensku sa však jeho vystúpenie s až takým veľkým pochopením nestretlo. Problémom bol fakt, že v tých istých chvíľach vyše dvetisíc kilometrov západne mal prejav prezident Andrej Kiska. Zatiaľ čo Danko videl Rusko mimoriadne pozitívne, Kiska v Bruseli rečnil aj o ruskej propagande.

​Minister zahraničia Miroslav Lajčák povedal, že z toho nemá dobrý pocit. Obom ústavným činiteľom vyčítal, že svoje prejavy nekonzultovali s rezortom zahraničných vecí.

Danko Lajčákovi cez svoju hovorkyňu odkázal, že na tento krok nevidí žiaden dôvod. A dodal, že požaduje vysvetlenie „nehorázneho komentovania“ svojho vystúpenia v Štátnej dume.

Pred ruskými zákonodarcami viackrát vyzdvihol slovanskú vzájomnosť, pochválil ruský dialóg a označil silný Kremeľ za nevyhnutnú podmienku mieru vo svete. Za svoje slová si vyslúžil "standing ovation". 

Vybrali sme desať výrokov, v ktorých Andrej Danko najviac prejavil svoju náklonnosť k Rusku: 

1. Prijali ste nás ako priateľov. Ukázali ste nám vašu ruskú pohostinnosť a vaše veľké ruské srdce. Vo forme, na ktorú nikdy nezabudnem.

2. Máloktorý národ dáva do umenia toľko lásky a citu ako vy.

3. Vaša federácia je obdivuhodný príklad veľkosti vašeho národa vo vzťahu k spolužitiu rôznych kultúr a náboženstiev. Ja vás pozdravujem v mene našich národnostných menšín, tých najväčších - maďarskej i rusínskej.

4. Len otvorený dialóg môže národy posúvať vpred. To, že ľudia spolu prestávajú komunikovať, ústi len do zbytočných konfliktov. O to viac skladám úctu k vašej otvorenosti a možnosti spoločne riešiť problémy korektným dialógom.

5. Sme Slovania. Naša kultúra, história, ale aj vnímanie okolia sú prepojené a blízke. Rozumieme si a veríme si. Nemôžeme to však brať ako samozrejmosť. Musíme si vážiť to, čo sme dostali darom od Boha. A rozvíjať náš slovanský svet. Slovanský svet nám bol daný. V celosvetovom meradle to je výnimočné zoskupenie, ktoré sa naozaj nevytvorilo náhodou.

6. Nespájala nás, ako sme si mysleli v minulosti, ideológia, ale bola to naša slovanská podstata. Naša história, naši predkovia, naša krv.

7. Ďakujeme vašim predkom, otcom a mamám za to, že môžeme žiť v slobode. Slovensko si vždy mimoriadne ctilo hrdinstvo a obete ruských a sovietskych vojakov padlých na našom území v druhej svetovej vojne.

8. Príkladom pre nás je kompromis v spolužití vašich národov, fungovanie Ruskej federácie, spolužitie rôznych náboženstiev, tolerancia a vzájomná úcta.

9. Ešte raz mi dovoľte sa hlboko pokloniť schopnostiam vášho národa, vašich národnostných menšín, ľudí, ktorí tvoria Ruskú federáciu bez ohľadu na náboženstvo, farbu pleti.

10. Poznal som vaše mesto z fotografií, nikdy som nemyslel, že budem mať možnosť prejsť sa po ňom. Že tu spoznám úžasných ľudí ako pán Volodin. Že tu spoznám ľudí, s ktorými sa dá spolupracovať a že tu budem môcť otvoriť i ja svoje srdce v mene Slovenska pred zástupcami ruskej Dumy. O tom som nikdy nesníval. Ešte raz, je to pre mňa veľká česť a nezabudnuteľný zážitok na celý život.

01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 22:33