TASR; Koláž: HN
StoryEditor

Slovenskí europoslanci vyjadrili údiv nad prejavom Danka, ocenili ten Kiskov

15.11.2017, 20:30
Autor:
TASRTASR
Siedmi europoslanci označili počínanie predsedu parlamentu za "nezodpovedné".

Dovedna siedmi slovenskí europoslanci z dvoch politických frakcií privítali prejav prezidenta Andreja Kisku, ktorý odznel v stredu v pléne Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Kiska v ňom potvrdil proeurópske smerovanie Slovenska. Europoslanci zároveň vyjadrili "prekvapenie" nad prejavom, ktorý v rovnakom čase predniesol predseda NR SR Andrej Danko na pôde ruskej Štátnej dumy.

"Môžeme a máme rôzne pohľady na politickú správu vecí verejných, no musíme mať jasnú predstavu o tom, kto sú naši spojenci, a kto v medzinárodnom prostredí usiluje o bezpečnosť a lepší život našich občanov," uviedli v tomto kontexte v spoločnom vyhlásení europoslanci Eduard Kukan, Miroslav Mikolášik, Ivan Štefanec, Anna Záborská (všetci z EĽS), Branislav Škripek, Jana Žitňanská, Richard Sulík (všetci z ECR). TASR vyhlásenie poskytol Michal Ďurman, asistent Štefanca.

"Takéto vystúpenia žiaľ nerobia zo Slovenska dôveryhodného člena európskeho spoločenstva," uviedli na margo Dankovho prejavu. "Chápeme vôľu niektorých občanov vidieť v Rusku kultúrneho partnera na dialóg a podporujeme spoločnú komunikáciu. Táto však musí jasne reflektovať naše bezpečnostné záujmy a demokratické európske hodnoty," dodali. Zdôraznili tiež, že európska a euroatlantická hodnotová príslušnosť nie je samozrejmosťou, no niečím, k čomu sa "potrebujeme živo hlásiť".

Za "nezodpovedné" preto označili, ak sa jeden z najvyšších ústavných činiteľov doma k takejto proeurópskej orientácii hlási, avšak následne "koná v zahraničí v priamom rozpore s oficiálnymi postojmi Slovenskej republiky".

Pozrite si aj video z prejavu prezidenta Kisku v Štrasburgu:

01 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 02 - Modified: 2024-04-23 11:54:56 - Feat.: - Title: Reformy, znižovanie dlhu a investície. Europoslanci schválili reformu rozpočtových a dlhových pravidiel EÚ 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 04 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia 05 - Modified: 2024-04-20 12:14:38 - Feat.: - Title: Raši počíta s nomináciou na post šéfa parlamentu. ​Danko by na tejto pozícii rád videl seba, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 10:17