StoryEditor

Danko zožal v ruskej Štátnej dume standing ovation, Kiska zatiaľ v Štrasburgu varoval pred propagandou Moskvy

15.11.2017, 12:21
Autor:
TASRTASRchocho
Lajčák nemá z počínania našich dvoch najvyšších ústavných činiteľov dobrý pocit.

Kým prezident Andrej Kiska hovorí v Štrasburgu o potrebe boja proti ruskej propagande, predseda parlamentu Andrej Danko má prejav v ruskej Štátnej dume.

Presne to sa dnes stalo a minister zahraničia Miroslav Lajčák nemá z počínania našich dvoch najvyšších ústavných činiteľov dobrý pocit.

​Lajčák nemá dobrý pocit z toho, že najvyšší ústavní činitelia nemajú potrebu prekonzultovať s rezortom diplomacie svoje zahranično-politické vystúpenia.

Na margo Danka Lajčák poznamenal, že nepozná obsah jeho vystúpenia. "Bol by som rád, keby som ho poznal. Ale ani prezident ani predseda parlamentu svoje vystúpenie nekonzultovali, a to nie je v poriadku. Stalo sa mi to prvý raz," priznal Lajčák.

Riziko je podľa jeho slov v tom, že máme jednotnú zahraničnú politiku. "Ja verím, že obe vystúpenia pôjdu v jednotnom smere," poznamenal ešte predtým, ako bol známy ich obsah.

23. októbra Kiska, Danko a premiér Robert Fico deklarovali jednotu v otázkach zahraničnopolitickej orientácie Slovenska.

„Vyhlasujeme, že budeme spoločne dbať o jasnú a zodpovednú komunikáciu proeurópskej a proatlantickej orientácie Slovenska navonok v zahraničí a spoločne prijatých rozhodnuté v rámci EÚ a NATO," píše sa v dokumente, ktorý podpísali traja najvyšší ústavní činitelia.

Danko zožal standing ovation

Danko dnes v prejave v pléne dolnej komory ruského parlamentu vyhlásil, že bez silného Ruska nie je možný mier vo svete, pričom Rusko je súčasťou svetovej bezpečnosti, či sa to niekomu páči, alebo nie. 

"Považujem preto za nevyhnutné udržiavať otvorenú komunikáciu. Slovanské národy východnej Európy musia byť mostom na komunikáciu a zlepšovanie vzťahov v celej Európe. Preto sme tu, aby sme zlepšili vzťahy a pomohli," povedal Danko poslancom ruskej Štátnej dumy.

Napriek zložitej medzinárodnopolitickej situácii Slovensko podľa šéfa parlamentu vníma Ruskú federáciu ako mimoriadne významného partnera.

"Musíme stavať na tom, čo nás spája, bez ideologických bariér," povedal Danko a dodal, že v súčasnom svete prevláda negativizmus. "V tejto situácii nie je ľahké budovať mosty, omnoho viac pozornosti sa venuje tým, ktorí ich rúcajú," poznamenal.

Ruským poslancom pripomenul, že parlamenty oboch krajín vytvoria spoločnú komisiu zameranú na prehlbovanie hospodárskych vzťahov. "Rusko predstavuje pre Slovensko jedného z najdôležitejších obchodných partnerov a hospodárska spolupráca je dlhodobou prioritou našich vzťahov," povedal Danko.

V prejave ďalej ocenil konkrétne kroky v posilnení spolupráce v oblasti vzdelávania. Týka sa to chystaného vzájomného uznávania vysokoškolských diplomov, posilnenia výučby ruštiny na Slovensku a slovenčiny v Rusku a rozšírenia možností výmenných pobytov študentov. "Nie je žiadnym tajomstvom, že študovať na vašich univerzitách je otázka prestíže," podotkol Danko.

Išlo o historicky prvé vystúpenie slovenského politika pred plénom ruskej Štátnej dumy, po ktorom Danko zožal standing ovation.

Facebook/Andrej Danko

Kiska v Štrasburgu varoval pred propagandou

Kiska vystúpil dnes s prejavom v pléne Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Stal sa druhým slovenským prezidentom, ktorý sa predstavil zákonodarcom Európskej únie po Rudolfovi Schusterovi v máji 2001, a prvým, ktorý do europarlamentu zavítal od vstupu Slovenska do únie.

Prezident sa na úvod poďakoval predsedovi EP Antoniovi Tajanimu za pozvanie vystúpiť v pléne europarlamentu a pripomenul, že nemohlo byť lepšie načasovanie, lebo Slováci o dva dni oslávia deň, keď "sme urobili naše prvé kroky k demokracii", keď najmä mladí ľudia a študenti otvorili dvere Nežnej revolúcii.

"Keď sa pokúšam pochopiť to, čo sme dosiahli od 17. novembra 1989, takmer sa mi nechce veriť, ako ďaleko sme sa dostali," povedal hrdý na to, že v pléne EP stojí ako "prezident hrdého, slobodného a demokratického štátu - člena EÚ -, ktorého občania sa môžu voľne pohybovať po celom kontinente a používať rovnakú menu ako krajiny z opačnej strany železnej opony".

​Upozornil, že pri európskych obranných projektoch by krajiny EÚ mali konať spoločne proti bezprostrednej hrozbe, ktorú predstavuje ruská propaganda a informačná vojna. "Bolo by škoda nechať európsky projekt zlyhať kvôli našej neschopnosti zastaviť šírenie podvodov a falošných správ," skonštatoval.

Upozornil, že táto propaganda má dosah na náš každodenný život, šíri chaos, oslabuje našu stabilitu a podkopáva dôveru ľudí v inštitúcie. Ocenil, že EP vlani schválil uznesenie o ruskej propagande, čo "bol odvážny a veľmi potrebný prvý krok".

Kiska v závere vyjadril podporu Slovenska integračným ambíciám krajín západného Balkánu a Gruzínska, a podporil územnú integritu Ukrajiny, pričom s odkazom na postoj medzinárodného spoločenstva voči Rusku uviedol, že Moskva musí rešpektovať princípy medzinárodného práva.

01 - Modified: 2024-04-17 14:07:30 - Feat.: - Title: Väznený kritik Kremľa a disident Kara-Murza čelí podľa právničky náročnému presunu do Moskvy 02 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-12 14:08:32 - Feat.: - Title: Pri výbuchu auta v Moskve bol zranený zbeh z ukrajinskej tajnej služby 04 - Modified: 2024-04-12 04:36:59 - Feat.: - Title: Ruská FSB tvrdí, že zmarila plány útoku na synagógu v Moskve 05 - Modified: 2024-04-05 08:38:05 - Feat.: - Title: Rusko vyšetruje "ukrajinskú stopu" v masakre v moskovskej koncertnej sále
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 06:27