StoryEditor

Posun v kauze Bžán: Polícia začala trestné stíhanie, peniaze na advokátovom účte zaistili

10.11.2017, 10:37
Autor:
TASRTASRchocho
Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara je otázkou budúcnosti, či bude niekto v kauze obvinený.

V kauze odmeny pre advokáta Radomíra Bžána od štátnej akciovky MH Manažment sa začalo trestné stíhanie. Informoval o tom policajný prezident Tibor Gašpar na tlačovej besede, na ktorej hovoril o vyšetrovaní problémových zmlúv na právne služby zo strany MH Manažment.

"Vyšetrovateľ po dohode s prokurátorom 9. novembra začal trestné stíhanie vo veci porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku," oznámil Gašpar. Nikto konkrétny zatiaľ však obvinený nebol.

Dodal, že na základe ďalšieho vývoja informácií o pravdepodobnom vyplatení prostriedkov zo strany ministerstva hospodárstva a k ďalším krokom, ktoré budú právnym spôsobom riešiť výšku odmeny ako primeranú, sa rozhodol vyšetrovateľ urobiť vo veci istý posun. „S využitím prostriedkov Trestného poriadku sme sa rozhodli resp. vyšetrovateľ, že zaistí tieto prostriedky na účte už spomínanej advokátskej kancelárie" vysvetlil Gašpar. Odmena za právne služby pre Bžána mala byť 17,5 miliónov eur.

Trestný čin podľa neho spočíva v tom, že zodpovedné osoby, ktoré sa majú starať o zverený majetok sa nenáležite, s nenáležitou odbornou starostlivosťou o tento majetok starajú. "V tomto kontexte sa bude skúmať a vyšetrovať, či pri uzatváraní predmetnej zmluvy alebo aj ďalších zmlúv nedošlo k nenáležitej odbornej starostlivosti, a teda aj k spáchaniu trestného činu," objasnil.

"Od momentu, kedy došlo k zverejneniu, že tieto zmluvy môžu byť problémové a môže byť poškodený štát na týchto zmluvách, sa polícia začala vecou zaoberať a niekedy v mesiaci október sme prijali anonymné podnety na konanie," vyhlásil Gašpar. 10. októbra polícia prijala od fyzickej osoby trestné oznámenie. Dotýka sa viacerých zmlúv, ktoré uzavrel MH Manažment a mohli byť nevýhodné pre štát.

Či bude niekto obvinený, je podľa Gašpara otázkou budúcnosti. Vo veci sa momentálne preverujú aj iné zmluvy, nevylúčil ďalšie trestné stíhania.

​Advokátska kancelária Radomíra Bžána zastupovala Slovenskú republiku v arbitráži týkajúcej sa Vodnej elektrárne Gabčíkovo, v ktorej SR uspela. Minister hospodárstva Peter Žiga 7. novembra oznámil, že štátna spoločnosť MH Manažment, právny pokračovateľ Fondu národného majetku (FNM) SR, zaplatí faktúru advokátovi Radomírovi Bžánovi za víťazstvo v arbitráži, ale s výhradou, bude ho žalovať.

Uhradením faktúry vo výške 17,5 milióna eur sa podľa Žigu štát zbavuje rizika, že by štát niekedy v budúcnosti musel zaplatiť amorálnu odmenu vo výške 77 miliónov eur.

01 - Modified: 2022-02-16 12:01:16 - Feat.: - Title: Nemocnicu Bory povedie bývalý šéf MH Manažment Ľuboš Lopatka 02 - Modified: 2021-06-18 10:33:01 - Feat.: - Title: Sulík odvolal obvineného Andreja Holáka z postu podpredsedu MH Manažmentu 03 - Modified: 2021-03-10 11:34:48 - Feat.: - Title: Policajný exprezident Tibor Gašpar zostáva v preventívnej a kolúznej väzbe 04 - Modified: 2020-11-22 21:47:31 - Feat.: - Title: Mikulec pre HN: Gašpar bol Ficov a Kaliňákov človek. Asi dobre vedia, čo narobil 05 - Modified: 2020-11-06 13:58:59 - Feat.: - Title: Známy exvyšetrovateľ varuje: Politika má stále veľa možností, ako ovplyvniť prácu polície
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:48