StoryEditor

Bránik: V ĽSNS sa chystá zvolanie mimoriadneho snemu, chcú tam presadiť výmenu vedenia

09.11.2017, 23:00
Autor:
chocho
V strane Mariana Kotlebu vychádzajú po voľbách na povrch veci, ktoré boli držané pod pokrievkou, vyhlásil v HNtelevízii odborník na extrémizmus Radovan Bránik.

Fakt, že sa z takmer 350 kandidátov ĽSNS v župných voľbách stali krajskými poslancami len dvaja, neznamená, že kotlebovci nemajú v krajoch podporu. V HNtelevízii to vyhlásil odborník na extrémizmus Radovan Bránik.

Podľa Bránika "môžeme opäť hovoriť o možno viac ako dvestotisíc obyvateľoch, ktorí v týchto voľbách nezískali to, čo chceli" a "rastúca frustrácia z toho, že opäť prehrali, môže viesť v budúcnosti k zvýšenej radikalizácii." Preto varuje, aby neboli výsledky týchto volieb preceňované.

"Obrovská nespokojnosť" v ĽSNS

V ĽSNS po volebnej porážke "panuje obrovská nespokojnosť, vychádzajú na povrch veci, ktoré boli ešte pred voľbami držané pod pokrievkou. Ukazuje sa, že niekoľko mesiacov tam prebiehali personálne čistky a že boli z vedenia alebo z vyšších pozícií v strane systematicky odstraňovaní ľudia, ktorí mali možno nejakú perspektívu na vyšší volebný zisk, ale boli potenciálnymi konkurentmi pre Mariana Kotlebu," tvrdí Bránik.

To odborník na extrémizmus považuje za jedno zo slabších miest Kotlebu, ktorý je podľa neho ináč "veľmi šikovný a veľmi zručný vo vedení politických kampaní a v populizme, v ktorom je na Slovensku asi neprekonateľný. Ale personálna politika ĽSNS je katastrofálna."

Dve skupiny v strane

Budovaný obraz ĽSNS o jednoliatej mase poslúchajúcej vodcu označil Bránik za "falošný". Tvrdí, že v strane "vždy existovali minimálne dve skupiny. Jedna, povedal by som tá, ktorá je veľmi pragmatická, ide po moci a peniazoch a v zásade využíva ten existujúci systém na to, aby sa obohatila a dostala sa k nejakému podieľu na moci."

Druhú skupinu v ĽSNS Bránik nazýva idealistami. Tí podľa neho verili, že "ĽSNS je reprezentantom tej zmeny. V skutočnosti sa samozrejme opäť ukázalo, že nie je a títo ľudia boli vytláčaní a boli vytlačení z úzkeho kruhu ĽSNS."

Hovorí sa o rozkole

Podľa Bránika využívali kotlebovci počas svojho pôsobenia na čele Banskobystrického kraja župné peniaze na stranícke účely. Nepochybuje o tom, že sa tým bude zaoberať aj polícia.

Z jeho informácií od viacerých bývalých členov vyplýva, že v ĽSNS sa chystá zvolanie "akéhosi mimoriadneho snemu, na ktorom dôjde k pokusu na výmenu vedenia." Nemyslí si však, že bude úspešný. Tvrdí, že v strane dochádza "k hodnotovému konfliktu a rozkol v strane sa už dnes denne opakuje ako variant, ktorý je veľmi pravdepodobný."

Fakt, že Kotleba dosadil do funkcií v banskobystrickej župe "desiatky a desiatky" svojich ľudí, môže teraz spôsobiť v strane takisto problém. Po nástupe Jána Luntera do vedenia kraja je totiž pravdepodobné, že títo ľudia o pozície prídu. "Nedá sa predpokladať, že by pán Kotleba bol ochotný starať sa o ľudí, ktorí si za tie roky zvykli žiť zo župných peňazí," vyhlásil Bránik s tým, že "tu je jadro nespokojnosti a konfliktu" v ĽSNS. "Pán Kotleba sa o peniaze delí iba veľmi nerád," dodal.

01 - Modified: 2024-01-17 13:19:45 - Feat.: - Title: My Slovania spravíme zo západnej Európy trávnik. Od Tatier po La Manche, hrozil Radačovský v europarlamente 02 - Modified: 2024-01-15 09:34:56 - Feat.: - Title: Kotleba ohlásil prezidentskú kandidatúru, začína zbierať podpisy 03 - Modified: 2023-10-05 15:45:14 - Feat.: - Title: NAKA sa zaoberá bilbordmi ĽSNS pre podozrenie z podnecovania etnickej nenávisti 04 - Modified: 2023-10-01 15:00:00 - Feat.: - Title: Matečná, Osuský a ďalší. Parlament ušiel expremiérovi, ministrom, ale aj dlhoročným bardom 05 - Modified: 2023-08-24 12:49:56 - Feat.: - Title: Kandidátka strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) pre parlamentné voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:55