TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

NAKA nepotvrdila podozrenie, že kotlebovci sú financovaní zo zahraničia

08.11.2017, 19:13
Autor:
ČTKČTK
V máji o tom na základe uniknutých e-mailov informovala nemecká verejnoprávna televízia ZDF.

Slovenská polícia nepotvrdila podozrenie zo zakázaného financovania pravicovo populistickej strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) zo zahraničia, ako o tom v máji na základe uniknutých e-mailov informovala nemecká verejnoprávna televízia ZDF.

"V spomínanom prípade operatívnym preverovaním Národnou kriminálnou agentúrou nebol zistený dôvod na spracovanie návrhu na začatie trestného stíhania," informovalo podľa portálu pravda.sk slovenské policajné prezídium.

Z elektronickej korešpondencie podľa ZDF vyplynulo, že prokremeľský ruský podnikateľ Konstantin Malofejev, ktorého EÚ zaradila na sankčný zoznam, prostredníctvom bieloruského podnikateľa Alexandra Usovského financoval demonštrácie proti Západu a Severoatlantickej aliancii v Česku, na Slovensku, v Poľsku alebo v Maďarsku.

​Na Slovensku peniaze vraj dostala tiež ĽSNS, ktorá sa netají svojím odporom voči členstvu krajiny v EÚ a NATO. ĽSNS dosluhujúceho predsedu Banskobystrického kraja Mariana Kotlebu obvinenia ešte v júni odmietla, keď tvrdila, že peniaze nepoberá z Ruska, Bieloruska, Washingtonu ani z Bruselu a že sa vyšetrovania neobáva.

ĽSNS, ktorá v minuloročných parlamentných voľbách získala osem percent hlasov a prvýkrát sa dostala do parlamentu, čelí návrhu generálnej prokuratúry na rozpustenie. Slovenská prokuratúra na jar označila ĽSNS za extrémistickú stranu s fašistickými tendenciami, ktorá svojím programom a činnosťou porušuje slovenskú ústavu, zákony i medzinárodné zmluvy. Zatiaľ nie je známe, kedy slovenský najvyšší súd o návrhu rozhodne.

01 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:40