Podľa Znášika nie je Babiš protisystémový politik, ako tvrdí.Pavol Funtál
StoryEditor

Slovák pracoval pre ODS: Chcel som si robiť vtipy z masla, ale Česi to berú smrteľne vážne

30.10.2017, 23:00
V súčasnosti voliči nepočúvajú na klasické ideologické delenie, hovorí politický marketér Adam Znášik z agentúry Komplot Advertising, ktorá sa podieľala na kampani českej ODS.

Pred českými parlamentnými voľbami ste povedali, že chcete s ODS uhrať slušný dvojciferný výsledok. Je 11,32 percenta slušný výsledok?
S ohľadom na okolnosti posledného mesiaca určite áno. Niekedy v marci sa to začalo okolo siedmich percent a pred letom to bolo na jedenástich. Potom sa to zhuplo naspäť na tých osem, takže z tohto hľadiska je 11,32 fajn.


Nie je smutné, že štandardná strana má v súčasnosti výtlak 11,32 percenta?
To závisí od uhla pohľadu. Doba sa mení stále. Dnes považujeme Smer za štandardnú stranu, čo pred ôsmimi rokmi ešte nebolo, lebo to bola populistická tretia cesta a všetko možné. Má to teda nejaký vývoj. Aktuálne voliči nepočúvajú na to klasické ideologické delenie, takže politika sa prispôsobuje. Keďže u nás nemáme storočné strany, vždy to bude o tom, že niekto príde, celé to prevráti a keď to prežije, o nejaký čas sa to stane štandardom.


V horizonte niekoľkých rokov sa z každého antisystémového hnutia stane štandard?
Treba narábať opatrne s tým, čo je vlastne antisystém. Lebo aj Andrej Babiš rozpráva o tom, aký je antisystémový, ale on je všetko možné, len nie to.


Ako sa mu vlastne podarilo presvedčiť ľudí, že je protisystémový politik, keďže on je skôr stelesnením systému?
Podarilo sa mu to z dvoch dôvodov. Po prvé, je dobrý v tom, čo robí, je presvedčivý, autentický, a dnes už má veľkú podporu. A potom má množstvo kanálov, cez ktoré to môže rozprávať. Myslím najmä jeho médiá.


V čom tkvie jeho masívna podpora?
Z celej debaty sa trošku vynecháva jedna vec. Posledná vláda, v ktorej bol Babiš veľmi silná figúra, nemala klasické škandály. To, čo máme na Slovensku na týždennej báze, že sa niečo stratí, ukradne a niečo pokazí, to tam nemali. Boli len dva väčšie spory, no tiež to nebola korupcia alebo škandál, ale mocenské spory pre políciu a tajné služby. Do sporu sa vt...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 02 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. apríl 2024 23:26