(c) Newlight | Dreamstime.com
StoryEditor

Cez víkend sa zmení čas. Europoslanci chcú toto striedanie zrušiť

27.10.2017, 09:18
Autor:
ČTKČTK
Veľká skupina vplyvných poslancov chce v Európskej únii zrušiť letný čas.

Sedem desiatok poslancov Európskeho parlamentu spustilo tento týždeň iniciatívu, pomocou ktorej by chceli "v blízkej budúcnosti" dosiahnuť, aby bolo zrušené striedanie letného a zimného času. Zmena času dvakrát do roka podľa nich už neprináša žiadne výrazné úspory energie a navyše má negatívny vplyv na ľudské zdravie.

Na zimný čas európske krajiny po siedmich mesiacoch opäť prejdú v noci na nedeľu. Do čela pracovnej skupiny proti zmenám času, v ktorej sú poslanci zo všetkých ôsmich parlamentných frakcií, sa postavil český europoslanec Pavel Svoboda.

Množstvo vplyvných poslancov

"Verím, že návrh na rezolúciu podpísaný takýmto množstvom europoslancov vydáva jasný signál, že by sa s tým malo niečo robiť," povedal Svoboda na tlačovej konferencie v Štrasburgu. Aj v Českej republike má podľa neho snaha o zrušenie "neužitočného javu" striedania času množstvo priaznivcov.

Pripomenul napríklad petičnú akciu svojho straníckeho kolegu a senátora Petra Šilara. Okrem Svobody, ktorého server Politico pred časom zaradil medzi 40 najvplyvnejších poslancov Európskeho parlamentu, je členom pracovnej skupiny proti striedaniu času aj rad ďalších vplyvných europoslancov, napríklad bývalá fínska ministerka a čerstvá podpredsedníčka Európskeho parlamentu Heidi Hautalaová, podpredsedníčka bavorskej Kresťansko strany (CSU) Angelika Nieblerová, slovenská europoslankyňa Anna Záborská či poľský europoslanec Andrzej Grzyb.

Komisia nič nerobí

Na tlačovú konferenciu ich prišlo podporiť aj niekoľko aktivistov za zrušenie letného času, napríklad z Francúzska, Holandska či Belgicka. "Podporujem tú iniciatívu, pretože mám veľmi veľa ohlasov aj zo svojho regiónu," povedala v rozhovore poskytnutom ČTK a ČRo nemecká poslankyňa Nieblerová, ktorá pochádza z bavorskej metropoly Mníchova.

Pred tromi rokmi sama iniciovala petíciu za zákaz striedanie času, pod ktorú zhromaždila v priebehu dvoch týždňov 20-tisíc podpisov. "Komisia zatiaľ nič neurobila, preto sa musíme ďalej snažiť," zdôraznila. "Neexistuje jediný dôvod, prečo by sme mali na zmene času lipnúť," dodala Nieblerová.

Je to nezmysel

"Vždy si robím srandu, že môj syn sa narodil v noci, kedy Fínsko zmenilo čas prvýkrát ... Bola som úplne zmätená, pretože som nevedela, kedy sa vlastne narodil," zažartovala fínska europoslankyňa Hautalaová. "Je to problém, ktorý sa týka pol miliardy ľudí," dodala vážne.

"Myslím, že je úplne prirodzené, aby sme v Európskom parlamente vyzvali Európsku komisiu, aby konečne povedala verejne, že je to nezmysel, že už to neprináša výhody," myslí si Hautalaová. Upozornila tiež, že otázka zmeny času sa aktuálne rieši aj na pôde fínskeho parlamentu.

Poľsko zmeny času už zakázalo

O niečo ďalej už sa dostali v tomto smere v Poľsku, kde tamojší parlament pred necelými dvoma týždňami prekvapivo schválil v prvom čítaní zákaz striedania letného a zimného času od budúceho roka.

Predlohu do Sejmu predložila Poľská ľudová strana. Jej člen, europoslanec Adrzeja Grzyb, je zároveň členom pracovnej skupiny v Európskom parlamente. "Viac ako 60 percent obyvateľov Poľska je podľa prieskumu verejnej mienky proti zmenám času," povedal Grzyb.

Problémy s biologickými hodinami

Zmeny sa podľa neho dotýkajú hlavne rodín s deťmi, ale aj ľudí zdravotne znevýhodnených. Aspoň dočasné problémy so svojimi "biologickými hodinami" má podľa Grzyba ale väčšina ľudí. Český europoslanec Sloboda snahu Poľska o jednostranné kroky smerujúce k zrušeniu striedanie letného a zimného času nepovažuje za šťastné.

Mohli by podľa neho znamenať aj porušenie európskej smernice, ktorá sa zmenám času venuje. "Je jasné, že členské štáty chcú túto otázku riešiť na európskej úrovni, čo je úplne logické, pretože inak je chaos," povedal Svoboda.

Postup Poľska je nešťastný

Aj jednostranný postup Poľska by podľa neho ale mohol byť motiváciou pre Európsku komisiu, "aby predišla konfliktom s členskými štátmi, ktoré stratili v tejto veci trpezlivosť, a pohli sa dopredu".

"Myslím, že je v Európe vždy lepšie, keď nepostupujeme sami, ale máme spojencov," povedala v rozhovore nemecká europoslankyňa Nieblerová. Práve spoločnú iniciatívu, ktorú tento týždeň poslanci predstavili, považuje za správnu cestu k dosiahnutiu cieľa - zrušenie striedanie zimného a letného času.

01 - Modified: 2024-03-30 07:36:03 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-30 09:30:00 - Feat.: - Title: Vedci vyzývajú na ukončenie zmeny času. Zvyšuje riziko dopravných nehôd a spôsobuje zdravotné problémy 03 - Modified: 2024-03-20 12:08:11 - Feat.: - Title: Začala sa astronomická jar. Na 21. marec pripadne až v roku 2102 04 - Modified: 2023-10-28 10:30:00 - Feat.: - Title: Nezabudni, že už dnes si pospíš o hodinu dlhšie. Návrhy na zrušenie zimného a letného času zastavila pandémia aj vojna 05 - Modified: 2022-05-05 14:49:48 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec bude vyšetrovať používanie softéru Pegasus
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 03:18