Andrej KiskaTASR/MTI
StoryEditor

Kiska: Slovensko nie je sociálny štát. Nechcem, aby boli mnohí na konci záujmu

23.10.2017, 17:07
Autor:
TASRTASR
Podľa prezidenta je chyba v tom, že opatrovateľstvo na Slovensku nie je systematicky financované.

Slovensko nie je sociálny štát. Tvrdí to prezident SR Andrej Kiska, ktorý sa v pondelok stretol s predstaviteľkami opatrovateliek.

Poukázal na to, že o starých či ťažko zdravotne postihnutých ľudí sa nemá kto starať, opatrovateliek je tu málo, pretože veľká časť odchádza do zahraničia.

Je z toho zdesený. Chyba je v tom, že opatrovateľstvo na Slovensku nie je systematicky financované, zdôraznil Kiska. Ministerstvo práce by to podľa neho malo riešiť. "Financie na túto oblasť sú z podstatnej časti vykrývané z eurofondov," uviedol prezident.

Bezvládni ľudia nesmú podľa neho ostať na konci záujmu štátu. Súhlasia s ním i opatrovateľky. Tie plánujú založiť občianske združenie, ktoré má takéto ženy dostať späť na Slovensko.

"V zahraničí nás pracuje asi 40-tisíc," povedala Monika Jankovčinová, jedna zo zakladateliek združenia. Očakávajú, že minister práce Ján Richter (Smer-SD) ich osloví s termínom na stretnutie.

Ak to neurobí, ozvú sa mu samy. "Pretože situácia je vážna, od svojich detí odchádza pre lepší zárobok až priveľa matiek a o našich starkých sa nemá kto starať," uviedla Jankovčinová.

Problémom sú podľa opatrovateliek platy. Mnohé podľa Jankovčinovej zarobia v slovenských domovoch sociálnych služieb do 400 eur v čistom. Boli by za to, ak by to bolo aspoň 700 eur v čistom.

Opatrovateľkám sa tiež nepáči, že "dve takéto ženy sa v zariadeniach sociálnych služieb starajú o desiatky ľudí".

"Je to priveľa," odkazujú Richterovi. Žiadajú vytvoriť trojzmenné prevádzky či osemhodinovú pracovnú službu.

"A aby sa dve opatrovateľky starali v domovoch sociálnych služieb maximálne o štyroch ľudí," povedala Jankovčinová. Chýba jej tiež systém v nemocniciach. Osamelého človeka by podľa nej lekári nemali pustiť zo zdravotníckeho zariadenia, kým nebude mať pridelenú opatrovateľku.

Opatrovateľky sa s Kiskom stretli niekoľko dní po tom, čo došlo k tragickej dopravnej nehode ich kolegýň pri obci Nitrica. Čelná zrážka kamióna s dodávkou si vyžiadala život vodiča dodávky a siedmich opatrovateliek.

01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:12