Iveta RadičováPeter Mayer
StoryEditor

Radičová: Na eurovale sme boli dohodnutí, koaličný partner otočil

22.10.2017, 16:19
Autor:
klkl
Bývalá premiérka Iveta Radičová dnes prehovorila o páde jej vlády.

Desiateho októbra uplynulo šesť rokov odkedy padla posledná pravicová vláda vedená Ivetou Radičovou. Tá spojila hlasovanie o dôvere s hlasovaním o tzv. eurovale. 

Koalícia sa vtedy na eurovale nevedela dohodnúť. Zásadne proti bol najmä vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

Boli sme dohodnutí

Radičová sa dnes k téme vrátila a na TA3 povedala, že boli dohodnutí. "S eurovalom sme súhlasili všetci, schválili sme ho s podmienkami, následne sa nám ho podarilo presadiť," povedala Radičová s tým, že keď sa do problémov dostalo aj Portugalsko jej koaličný partner otočil. 

"Koaličný partner nás označil za vlastizradcov. Vlastizrada je najvážnejšie vyjadrenie nedôvery," dodala bývalá premiérka s tým, že v takej situácii jej bolo prirodzené dať hlasovať o dôvere vláde. 

Sulíkovi nezávidí

Radičová zároveň poznamenala, že si nie je istá, že práve Richard Sulík (SaS) môže byť tým, kto spojí pravicu, ako sám vyhlasuje. Podľa nej nie sú stále zažehnané bývalé spory.

"Spor, ktorý zažila koalícia pred šiestimi rokmi, ani z ďaleka nie je zažehnaný, nie je prekonaný," vyjadrila svoj názor Radičová, ktorá zároveň ocenila, že sa Sulík za položenie vlády ospravedlnil.

Hľadanie lídra bude náročné

Bývalá premiérka v diskusii priznala, že sa politika zmenila a preto bude hľadanie lídra náročné. "Politika sa zmenila z politiky veľkých riešení na politiku malých projektov. Politika je likvidačná, plná osobných sporov, bez rešpektu," popísala situáciu Radičová s tým, že nie každý je schopný to ustáť.

Ako ďalej uviedla, spoločnosti by prospelo, keby našla niekoho, kto by tieto spôsoby zmenil. "Spásonosné nie je hľadanie človeka, ktorý zvolí rovnakú metódu a nástroje. Dnes je skôr cesta hľadania politikov, ktorí dokážu navrátiť dôveru spôsobom nelikvidovania svojho protivníka," popísala svoje predstavy Radičová.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek 05 - Modified: 2024-03-20 16:14:30 - Feat.: - Title: Radičová v HNtelevízii pomenovala faktor, ktorý podľa nej rozhodne voľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 08:29