TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Žitňanská: Nemyslím si, že stanoviť strop pre odmeny advokátom, je dobrá cesta

18.10.2017, 18:57
Autor:
TASRTASR
Ministerka sa hlási k tomu, aby sa pripravili a naformulovali zásady, ktorými budú viazané štátne inštitúcie.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) si nemyslí, že je dobrou cestou stanoviť stropy na odmeny pre advokátske kancelárie, ktoré zastupujú štát. Uviedla to počas mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej plénum diskutuje o mnohomiliónovej odmene pre advokáta Radomíra Bžána za jeho zastupovanie štátu v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo.

"Vychádzam z toho, že v prípade, keď sa kontrahuje advokát pre zastupovanie štátu, je to zmluvný vzťah, kde má štát alebo jeho inštitúcia všetky povinnosti súvisiace so správou majetku. To by malo štát tlačiť k uzavretiu dobrých zmlúv," myslí si Žitňanská.

Je však presvedčená, že štát sa nemôže zbaviť zodpovednosti tým, že nahradí všetko reguláciou. "Aj návrh uznesenia od opozície smeruje tam, aby sa ukotvili stropy či prijala sa právna norma, ktorá zareguluje výšku odmeny. Osobne si ale myslím, že toto nie je dobrá cesta. Nebránim sa ale tomu, že máme niečo urobiť," uistila.

Podľa Žitňanskej platí, že nie je spor ako spor. "Sú také, ktoré by mali zvládnuť právnici štátnych inštitúcií a také, ktoré vyžadujú vyššiu mieru profesionality. A niečo iné je vnútroštátny spor a niečo iné je medzinárodná arbitráž. Práve podľa typu sporu musíme vyberať advokátsku kanceláriu. Preto odmietam túto cestu," vysvetlila.

Ministerka sa hlási k tomu, aby sa pripravili a naformulovali zásady, ktorými budú viazané štátne inštitúcie. Nové pravidlá majú povedať, ako uzatvárať zmluvy s advokátskymi kanceláriami. "To je cesta, ktorá môže viesť k dobrému výsledku," dodala.

Opozičný poslanec a advokát Alojz Baránik (SaS) súhlasí, že nemožno regulovať výšku odmien tak, ako by si to niekto predstavoval. "To, že odmena bude patričná k danému sporu, sa dá docieliť len súťažou," myslí si. Snahu upratať tieto záležitosti víta aj Veronika Remišová (OĽaNO). Mrzí ju však, že to prichádza až po prepuknutí škandálu.

01 - Modified: 2024-01-16 08:41:12 - Feat.: - Title: Exministerka Žitňanská: Je to brutálne mocenské rozhodnutie, pri zmene Trestného zákona chýba dobrý úmysel 02 - Modified: 2023-12-17 08:51:39 - Feat.: - Title: Exministerka spravodlivosti Žitňanská zásadne nesúhlasí so spôsobom zrušenia špeciálnej prokuratúry 03 - Modified: 2021-10-10 21:50:03 - Feat.: - Title: Bžán si užíva milióny, hoci ho štát už roky žaluje za neprimeranú odmenu. Súdy si dávajú načas 04 - Modified: 2020-09-07 10:54:23 - Feat.: - Title: Najvyšší súd vyhovel dovolaniu exministerky Žitňanskej v prípade Salmanovcov 05 - Modified: 2019-05-21 08:10:35 - Feat.: - Title: Žitňanská: Nemať funkčný Ústavný súd je hrubá neúcta voči ľuďom tejto krajiny
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 11:09