Vlna odporu proti štandardným stranám a protiutečenecké nálady priniesli v marci do parlamentu okrem Kotlebu aj ďalšie prekvapenie – hnutie podnikateľa Borisa Kollára Sme rodina. Kollár pritom nepracoval na svojom politickom úspechu tak systematicky ako Kotleba. Hoci v roku 2010 kandidoval do parlamentu so stranou Únia, po neúspechu sa politicky ďalej neangažoval. Zmenilo sa to až koncom minulého roka. Jeho nové hnutie Boris Kollár – Sme rodina napokon získalo 6,6 percenta a 11 kresiel v parlamente. Po pár mesiacoch však Kollár troch svojich poslancov vylúčil z klubu aj z hnutia. Dôvodom mala byť neochota pracovať. Politológovia vnímajú Kollárov projekt pomerne skepticky aj napriek tomu, že sa mu podarilo dostať do parlamentu. Chýba mu totiž systematické budovanie strany a ucelenejší program. Kollár sa totiž profiluje hlavne ako kritik vládnucej moci či moslimov. „Odmieta politickú korektnosť, ale to sú všetko veci, s ktorými populisti bežne pracujú a Kollár nie je na politickej scéne sám, kto s tým pracuje,“ myslí si politológ Tomáš Koziak.TASR/M. Baumann
StoryEditor

Kollár: Chceme, aby to bolo zadarmo? Bžán si zaslúži odmenu

18.10.2017, 16:34
Autor:
TASRTASR
Šéf Sme rodina však súhlasí, že pôvodná odmena 77 miliónov eur pre Bžána bola obrovská.

Líder opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár ďakuje premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG) získal späť do vlastníctva Slovenskej republiky. Povedal to počas rozpravy v rámci mimoriadnej schôdze NR SR, na ktorej sa hovorí o mnohomiliónovej odmene pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána.

"Musím poďakovať premiérovi, že zobral späť Gabčíkovo, lebo už dva roky ide výnos do štátu. Zatiaľ je to 70 miliónov a bude to ďalej pokračovať. A môžme získať ďalších 460 miliónov eur ako ušlý zisk," vyhlásil.

​Kollár však súhlasí, že pôvodná odmena 77 miliónov eur pre Bžána bola obrovská. "Treba tiež poďakovať novinárom, ktorí nedovolili tejto vláde vyplatiť desiatky miliónov jednej advokátskej kancelárii. Je veľmi pravdepodobné, že inak by to prešlo," pripustil.

Na druhej strane zdôraznil, že Bžán vedel tento právny spor uchopiť a vyhrať ho. "Ja ako podnikateľ som mal kontakty s rôznymi právnickými kanceláriami. Musím povedať, že odmeny pre tieto kancelárie sú astronomické a je to bežná prax v celom svete. Je bežné, že si vymôžu desať či 20 percent zo sumy," konštatoval.

Kollár zároveň ocenil krok ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ktorý odvolal vedenie spoločnosti MH Manažment a vyrokoval zníženie odmeny. "Tá je teraz 17,6 milióna eur. Ale povedzme si, koľko sa nám bude páčiť? Aby to bolo zadarmo? To je hlúposť. Ak minister Žiga zruší zmluvu, prvý ho napadnem, lebo sme právny štát. Ten právnik si zaslúži odmenu, ale koľko? Ja neviem. Je ale chvályhodné, že sa odmena znížila," poznamenal.

​Líder Sme rodina pripomenul, že štát dostane ako náhradu súdnych trov 12 miliónov eur. "Spor nás teda stál 4,9 milióna eur, a to je v poriadku," uzavrel Kollár.

Alojz Baránik (SaS) ho upozornil, že vie, ako sa zmluvy s advokátmi vyjednávajú. "Keby sme mali ozajstnú súťaž na advokátske služby tak, ako to malo byť, tak by sa tá cena ľahko dostala so všetkým pod milión eur. Preto nemožno súhlasiť, že 4,9 milióna eur je v poriadku, hlavne pre kanceláriu, ako je tá Bžánova. Má jedinú koncipientku. Jeho jedinou schopnosťou sú konexie na Smer-SD," odkázal.

01 - Modified: 2024-04-18 10:00:26 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 02 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:02