StoryEditor

Smer vyzval Lipšica, aby Žitňanskú požiadal o mimoriadne dovolanie

17.10.2017, 13:39
Autor:
TASRTASR
Poslanci Smeru zvolali brífing. V parlamente predkladajú výzvu bývalému poslancovi.

Poslanecký klub koaličného Smeru-SD vyzýva exposlanca a bývalého šéfa rezortu spravodlivosti Daniela Lipšica, aby požiadal ministerku spravodlivosti Luciu Žitňanskú (Most-Híd) o podanie mimoriadneho dovolania v prípade smrteľnej dopravnej nehody, ktorú spôsobil. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Martin Glváč.

"Klub Smeru-SD je rozhorčený, že Daniel Lipšic používa slovo spravodlivosť vždy dvojakým metrom. Keď ide o neho a smrť človeka, očakáva pohladenie verejnosti. Posťažoval sa na priebeh vyšetrovania a podmienečný trest označil za poškodzujúci jeho osobu," povedal Glváč s tým, že Lipšic mal toľko drzosti, že predstúpil pred kamery a povedal, že v trestnom konaní platí dvojaký meter pre koalíciu a opozíciu.

"Celému národu ukázal, že dvojaký meter používa on," odkázal Glváč.

Exposlancovi pripomenul, že ešte ako minister spravodlivosti podal asi 92 mimoriadnych dovolaní v známych kauzách. Spomenul nehodu Víťazoslava Mórica či Štefana Skrúcaného. "Tvrdil, že pri usmrtení osoby treba požadovať nepodmienečný trest," podotkol Glváč.

Smer-SD preto vyzýva Lipšica, aby požiadal sám, tak ako to v minulosti žiadal pre iných, aby Žitňanská využila svoje zákonné právo a podala mimoriadne dovolanie.

Trestný rozkaz v prípade dopravnej nehody Daniela Lipšica nadobudol právoplatnosť 10. októbra 2017. V zákonnej lehote totiž nebol proti nemu podaný odpor.

Okresný súd Bratislava III odsúdil v polovici septembra Daniela Lipšica za prečin usmrtenia na podmienečný trest tri roky, zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní päť rokov.

Súd mu tiež uložil probačný dohľad nad jeho správaním v skúšobnej dobe, trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na obdobie šesť rokov a povinnosť podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom výchovnému programu zameranému na bezpečnosť v cestnej doprave a predchádzanie dopravným nehodám.

Prokurátor v júli tohto roka podal vo veci obžalobu pre trestný čin usmrtenia. Trestná sadzba pri tomto prečine je dva až päť rokov.
Daniel Lipšic zrazil 72-ročného muža 19. septembra 2016 vo večerných hodinách na križovatke bratislavských ulíc Kutuzovova a Vajnorská. Po nehode sa vzdal poslaneckého mandátu.

Trest je prísny

Trest, ktorý dostal exposlanec Daniel Lipšic za smrteľnú autonehodu, je najprísnejší zo všetkých porovnateľných prípadov. Pre TASR to dnes uviedla jeho právna zástupkyňa Eva Mišíková v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Smeru.

"Takéto vyjadrenia, ktoré dnes odzneli na tlačovej konferencii, považujeme za poľutovaniahodné. O odbornej erudovanosti vyzývateľov svedčí fakt, že minister spravodlivosti už 12 rokov nemôže podľa zákona podávať dovolanie čo do výšky uloženého trestu, pokiaľ bol vymeraný v rámci trestnej sadzby," vysvetlila Mišíková s tým, že trest vymeraný trestným rozkazom Danielovi Lipšicovi bol v rámci tejto sadzby.

Podľa jej slov je ľahko overiteľný aj fakt, že Daniel Lipšic ako minister spravodlivosti nikdy nepodal dovolanie, keď znalecké posudky konštatovali spoluzavinenie chodca, ako tomu bolo v jeho prípade.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:34