StoryEditor

Koalícia sa nedohodla ohľadne nominácie Jankovskej. Voľbu člena Súdnej rady odložili na november

17.10.2017, 09:38
Autor:
TASRTASR
Žitňanská pred časom povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov.

Voľbu člena Súdnej rady SR, s ktorou má koalícia problém kvôli nominácii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej, opäť presunuli. Oznámil to dnes podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár (Most-Híd).
Poslanci tak o novom členovi rozhodnú najskôr na najbližšej schôdzi parlamentu. Koalícia sa teda ešte v otázke voľby nedohodla. Bugár povedal, že kým nebude dohoda, nebolo by dobré hlasovať.

Jankovskú navrhol do voľby člena Súdnej rady poslanec Smeru-SD Róbert Madej. Ten nateraz nevidí dôvod svoju nomináciu stiahnuť, a to napriek odmietavému postoju ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd).

Žitňanská pred časom povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukázala, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa. "S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť," uviedla Žitňanská, ktorá dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.

Na svojom odmietavom stanovisku ministerka nič nemení. Žitňanská mala dokonca pred časom pohroziť, že ak bude Madejova nominantka zvolená, odíde z ministerského kresla.

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej, Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade skončil mandát Alene Šiškovej.

Žitňanská pred časom povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukázala, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa.

"S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť," uviedla Žitňanská, ktorá dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.

Na svojom odmietavom stanovisku ministerka nič nemení. Žitňanská mala dokonca pred časom pohroziť, že ak bude Madejova nominantka zvolená, odíde z ministerského kresla.

Okrem Jankovskej kandiduje do Súdnej rady aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor.

Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej, Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade skončil mandát Alene Šiškovej.

Do súdnej rady má dvoch členov nominovať aj vláda. Žitňanská ešte v stredu (11.10.) vyjadrila očakávanie, že sa tak stane ešte v priebehu tohto mesiaca. Ministerka oslovila akademickú obec so žiadosťou o mená vhodných vládnych nominantov do Súdnej rady. S tými, ktoré dostala, je spokojná.

01 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 02 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní 03 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 04 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 05 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 18:32