StoryEditor

Kotlebova strana nemala existovať. Tu zlyhal štát, tvrdí Danko pre HN

16.10.2017, 00:00
Vládna koalícia ukončila opäť jednu z kríz, momentálne rieši zákona roka, teda štátny rozpočet, a aktuálne sa blížia župné voľby. HN sa na tieto témy rozprávali s predsedom parlamentu a lídrom SNS Andrejom Dankom.

Ste už viac než rok a pol vo vrcholovej politike. Čo ste sa naučili?
Niektoré veci nebrať osobne, skôr s veľkou pokorou. Pretože žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí. A naučil som sa, možno aj kvôli svojmu zdraviu, prijímať veci v živote inak.

SNS však podľa prieskumov klesajú preferencie, kde ste pochybili?
Keby nám stále stúpali, museli by sme dosiahnuť sto percent, čo sa v politike nedá. Je prirodzené, že v živote prichádzajú úspechy aj pády. SNS som preberal s 3,8 percenta. Pamätám si, že trvalo až tri roky, kým sme prekročili päťpercentnú hranicu. Hovorí sa, že ak je v koalícii menšia politická strana a slabšia politická strana z hľadiska mandátu, tak je vždy zázrak, ak si udrží volebné výsledky. Sami vidíte, aké nastalo oslabenie socialistov vo vláde s Merkelovou. Vždy to tak bolo. Beriem to tak, že SNS sa veľa vecí učí. Skôr je na zamyslenie, prečo médiá hľadajú nepriateľa v SNS, a popritom vyrastajú strany ako ĽSNS. Aj preto si hovorím, že možno v roku 2020 si budem želať byť radšej v opozícii.

Do koalície ste išli s 8,6 percenta, neskôr vám narástli percentá nad desať, teraz vám klesli. Máte už prečítaného svojho voliča a to, čo mu prekáža?
Je to veľmi ťažké. V politike to neplatí tak, že volič od vás odchádza do inej politickej strany, skôr odíde k nerozhodnutým. Tým, že sme v koalícii, sa nám zúžil priestor na oslovenie opozičného voliča, alebo získavať voličov od koaličných partnerov, čo je už politický kanibalizmus. Keď niekto v koalícii má silnejšie posty ako ministra financií alebo 26-ročné politické skúsenosti, tak je samozrejmé, že v niektorých súbojoch môže víťaziť.

Narážate na Fica a Bugára, ktorí sú politickí bardi? Stačíte im?
V koalícii zdieľate úspechy aj neúspechy, a strana, ktorá je z hľadiska mandátu slabšia, to má ťažké. Ja mám však hrôzu z toho, že sa všetky politické strany spájajú proti jednému motákovi z Bystrice. Nad tým by sa mali zamyslieť médiá, ktoré nás trhajú a kritizujú. Tá nenávisť a zloba spôsobujú, že narastajú...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:36