StoryEditor

Nie všetko, čo je nechutné, je aj nezákonné, vyhlásil Fico ku kauze okolo advokáta Bžána

14.10.2017, 13:25
Premiér Robert Fico opäť zdôraznil, že jeho vláda zachraňovala Vodnú Elektráreň Gabčíkovo, ktorá bola odovzdaná talianskemu Enelu počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu.

Veľké súdne spory, ktorých účastníkom by bola Slovenská republika, by mali byť z hľadiska právneho zastúpenia štátu ošetrené vždy špeciálnou zmluvou.

V dnešnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy to vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) na margo vysokej odmeny, ktorá mala byť vyplatená advokátskej kancelárii Radomíra Bžána za jeho zastupovanie SR v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG).

Je to perla, najväčšia vodná elektráreň

"Keď vyšla informácia, že sa na tento spor bude viazať už skôr vysúťažená zmluva o právnej službe s odmenou 11 percent, hneď som povedal, že je to nechutné. Oceňujem preto kroky ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), ktorý tlačil na vedenie štátnej spoločnosti MH Manažment, aby vyrokovali inú odmenu. Zároveň ich vytlačil z funkcií," zdôraznil premiér s tým, že na takéto veľké prípady sa bude musieť vždy urobiť ad hoc zmluva.Fico

Fico apeloval, aby sme ocenili, že Slovensko má naspäť VEG.

"Je to perla, najväčšia vodná elektráreň. Oceňme aj prácu tímu právnikov, ktorí na tom robili, lebo vyhrali arbitráž. Potom oceňme postup Petra Žigu. Ale máme ponaučenie, že pri týchto veľkých sporoch musí byť vždy špeciálna zmluva a nemali by sa na ne vzťahovať zmluvy už skôr vysúťažené," zopakoval.

Šéf exekutívy zdôraznil, že jeho vláda zachraňovala VEG, ktorá bola odovzdaná talianskemu Enelu počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu. "Vtedy ešte Fond národného majetku (FNM) urobil výber na právne služby a vyhrali tri spoločnosti. A jedna z nich potom zastupovala Slovensko v spore o VEG," podotkol.

"Nie všetko, čo je nechutné a nespravodlivé, je aj nezákonné"

Vedenie nástupníckej spoločnosti po FNM MH Manažment opustí po kauze svoje kreslá. Na otázku, či budú nasledovať aj hmotnoprávne dôsledky, Fico odvetil, že nie všetko, čo je nechutné a nespravodlivé, je aj nezákonné.

"Ak sa preukáže, že ľudia z MH Manažmentu porušili právne predpisy, na to máme postupy. Minister Žiga totiž očakával, že si to ustrážia a nedovolia, že sa stará zmluva použije na tento prípad," zdôraznil.

Fico pripomenul, že došlo k zníženiu odmeny pre Bžána, ale objavujú sa aj úvahy, či je táto zmluva vôbec platná. "V tomto sa absolútne spolieham na ministra Žigu. Má v tom zelenú a on to vie," dodal.

Pozrite si brífing ministra hospodárstva Petra Žigu ku kauze spoločnosti MH Manažment:

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:52