StoryEditor

Opozícia chce k Bžánovi schôdzu parlamentu. Ak nebude, budú odvolávať ministra

13.10.2017, 11:03
Autor:
klkl
Zvolanie mimoriadnej schôdze v kauze predražených právnych služieb.

Lídri opozičných strán dnes ohlásili, že zvolajú mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chcú riešiť vysoké odmeny za práve služby právnej kancelárii Radomíra Bžána.

Ako uviedla Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA), štát už znížil odmenu pre Bžána z pôvodných 77 miliónov eur na 17 miliónov, ale aj to je podľa opozície príliš vysoká suma. 

Chcú systémové zmeny

Opozícia mimoriadnu schôdzu zvoláva za účelom debaty o systémových zmenách, ktoré by podobným prípadom do budúcnosti zabránili. Ako ďalej uviedla Remišová, Ministerstvo životného prostredia len pred pár dňami zrušilo obdobnú zmluvu, kde mala byť za právne služby vyplatená podielová odmena vo výške 10 percent. 

Opozičné strany sa zároveň pripravujú aj na možnosť, že koalícia bude schôdzu blokovať, tak ako v prípade zvolania výboru, na ktorý členovia koalície neprišli. Vládne strany môžu zmariť aj schôdzu parlamentu tým, že neschvália jej program.

Zvažujú odvolávanie ministra

Predseda SaS Richard Sulík ozrejmil, že ich cieľom je diskutovať o súčasnom stave a spolu s koalíciou chcú situáciu riešiť tak, aby sa za právne služby vyplácali primerané odmeny. "Opozícia je často obviňovaná, že kvôli každej drobnosti chce odvolávať ministrov. V skutočnosti je to jediný spôsob ako donútiť koalíciu prísť do rokovacej sály a vydiskutovať si problémy," povedal Sulík.

"Tentokrát budeme postupovať tak ako by sa malo. Začali sme výborom, na ktorý zástupcovia koalície neprišli, čím neumožnili vecnú diskusiu. Ďalší krok je mimoriadna schôdza, takže podáme návrh na jej zvolanie a uvidíme, čo sa stane. Chcem vyzvať zástupcov koalície, aby neblokovali mimoriadnu schôdzu. Ak ju zablokujú, neostane nám iné, ako odvolávať ministra,"  ozrejmil postup opozície Sulík.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 21:46