Ministerka školstva Martina LubyováTASR/M. Baumann
StoryEditor

Veľká reforma školstva z dielne SNS skončila fiaskom. Projekt nemá plán ani peniaze, tvrdí Lubyová

12.10.2017, 15:50
Autor:
TASRTASR
Národný projekt Učiace sa Slovensko je v aktuálnej podobe nerealizovateľný. Podľa ministerky školstva sa musí dať do realizovateľnej formy a potom bude možnosť sa rozprávať o jeho podpore.

Národný program Učiace sa Slovensko z dielne Dankovej SNS v jeho súčasnej podobe sa nedá realizovať.

Má sa dopracovať a potom sa bude riešiť aj politická podpora.

Rokovať má o ňom parlamentný školský výbor a kľúčové komunity, ktorých sa týka.

Počas dnešnej parlamentnej Hodiny otázok to povedala ministerka školstva Martina Lubyová (nominantka SNS).

Veľkolepý plán nateraz SNS nevyšiel

Odpovedala na otázku poslanca Ondreja Dostála z klubu SaS, ktorý jej pripomínal, ako exminister Peter Plavčan sľuboval najväčšiu reformu školstva za štvrťstoročie.

Dostál sa Lubyovej pýtal, či má pre Učiace sa Slovensko politickú podporu SNS, ktorá ju do funkcie nominovala.

"Učiace sa Slovensko, tak ako je teraz odovzdané, nie je prakticky realizovateľné. Nemá časový plán, nemá rozpočet, nemá prioritizáciu, nemá akčné plány. Niečo, čo je nerealizovateľné, nemôže mať politickú podporu. Treba to urobiť do realizovateľnej formy a potom sa môžeme rozprávať o možnosti podpory," povedala v pléne Lubyová.

Dokument pôjde do školského výboru

Dokument pôjde podľa jej slov do školského výboru. Lubyová by tiež chcela, aby prešiel aj diskusiou medzi kľúčovými komunitami, ktorých sa dokument týka. 

"Na základe týchto procesov bude treba dokument dopracovať do akčnejšieho implementovateľnejšieho programu," doplnila s tým, že by na dokumente mohla pracovať ešte expertná skupina.

Verí, že Učiace sa Slovensko sa dostane o pár mesiacov do podoby, ktorá by sa dala realizovať.

​Pozrite si vyjadrenia ministerky školstva Martiny Lubyovej po rokovaní vlády:

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 05 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:39