TASR/Petr David Josek
StoryEditor

Ústavný súd zrušil rozhodnutie o Babišovi, že je neoprávnene vedený ako agent ŠtB

12.10.2017, 12:42
Autor:
ČTKČTK
Ústavnú sťažnosť podal ÚPN po januárovom rozhodnutí najvyššieho súdu.

Ústavný súd dnes zrušil právoplatné rozhodnutie najvyššieho i krajského súdu, že šéf českého hnutia ANO a najbohatší Slovák Andrej Babiš je v archívnych zväzkoch niekdajšej československej tajnej polície ŠtB vedený ako jej agent neoprávnene.

Senát Ústavného súdu tak vyhovel sťažnosti Ústavu pamäti národa (ÚPN), že uvedené verdikty porušili jeho práva. Ústavný súd vrátil prípad odvolaciemu krajskému súdu v Bratislave na nové prejednanie, súd sa bude musieť riadiť právnym názorom ústavného súdu.

ÚPN uspel

Ústavnú sťažnosť podal ÚPN po januárovom rozhodnutí najvyššieho súdu, ktorý odmietol mimoriadny opravný prostriedok, ktorým sa ÚPN snažil zvrátiť spor s Babišom.

V prospech Babiša predtým rozhodli okresný i krajský súd. ÚPN sa predovšetkým odvolával na to, že bývalí príslušníci ŠtB, ktorí svedčili v prospech Babiša, neboli pred výpoveďou zbavení mlčanlivosti.

Prelomový verdikt

Za prelomový označil ÚPN dnešný verdikt Ústavného súdu, ktorý zrušil rozhodnutia slovenských súdov o tom, že Babiš nebol právoplatne vedený ako člen ŠtB.

"Mám pocit, že sme ani nemali tak veľké nároky, aby sme so všetkými námietkami uspeli. Je to prelomové rozhodnutie, ktoré ovplyvní všetky ďalšie súdy (ÚPN) s bývalými príslušníkmi alebo aj agentmi Štátnej bezpečnosti," povedal novinárom šéf správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák.

ÚPN nemá byť žalovaný

Práve z iniciatívy ÚPN, ktorý okrem iného archivuje zväzky po ŠtB, Ústavný súd spomínané verdikty zrušil. Senát Ústavného súdu v zdôvodnení uviedol, že ÚPN nemá byť žalovanou stranou v podobných sporoch.

Upozornil tiež na pochybenia pri prerokovaní Babišovho prípadu, keď na súde vypovedali bývalí príslušníci ŠtB, bez toho boli zbavení mlčanlivosti. Práve ich výsluch bol kľúčovým v celom procese na súde prvej inštancie, ktorý Babišovho žalobe vyhovel. Toto rozhodnutie potom potvrdili krajský aj najvyšší súd.

Ústav sa oslobodil

"Dnes neexistuje právoplatné rozhodnutie, ktoré by hovorilo, že Andrej Babiš je ako agent (ŠtB) evidovaný neoprávnene. Máme archívne dokumenty a počas celej kauzy viac veríme archívom Ústavu pamäti národa ako svedeckými výpovediam bývalých príslušníkov ŠtB," povedal novinárom právny zástupca ÚPN Pavol Poláček .

Dodal, že rozhodnutie ústavného súdu zbavuje ústav všetkých súdnych sporov so spolupracovníkmi ŠtB a že ÚPN, sa bude môcť venovať svojej odbornej práci.

Babiš sa môže súdiť inde

Podľa Poláčka bratislavský krajský súd, ktorému Babišov prípad vrátili ústavní sudcovia na nové prejednanie, bude musieť žalobu šéfa slovenského hnutia ANO zamietnuť.

"Andrej Babiš sa potom môže rozhodnúť, či sa chce súdiť s nejakým iným orgánom. My stále hovoríme, že ak by chcel, tak by mal žalovať ministerstvo vnútra," povedal Poláček. ÚPN v minulosti opakovane namietal svoju nepríslušnosť v sporoch o evidencii osôb u ŠtB a upozorňoval, že nie je nástupníckou inštitúcií po ŠtB.

Súdy na Slovensku v minulosti ale rozhodli, že ÚPN žalovať v týchto sporoch možno. Túto prax však ústavný súd svojím dnešným rozhodnutím zrušil bez toho uviedol, kto by mal byť žalovanou stranou. V Česku v prípadoch, keď sa ľudia na súde domáhali verdiktu o neoprávnené evidencii medzi spolupracovníkmi ŠtB, bolo žalovanú stranu ministerstvo vnútra.

01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-04-17 12:31:12 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť častí zákonov týkajúcich sa manželstva 03 - Modified: 2024-04-10 07:27:53 - Feat.: - Title: Ústavnoprávny výbor začal vypočúvať kandidátov na sudcu Ústavného súdu 04 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 05 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:47