StoryEditor

Minister Žiga urobil čistky v štátnej firme. Dôvodom je kauza okolo odmeny pre Bžána

12.10.2017, 10:20
Autor:
TASRTASRlmlm
V najbližšom čase skončí aj celé vedenie spoločnosti na čele so šéfom MH Manažmentu Branislavom Bačíkom.

Minister hospodárstva Peter Žiga urobil čistky v štátnej spoločnosti MH Manažment. Žiga odvolal všetkých členov Dozornej rady spoločnosti.

Dôvodom je zmluva s advokátom Radomírom Bžánom v súdnom spore okolo Vodnej elektrárne Gabčíkovo.

V najbližšom čase skončí aj celé vedenie spoločnosti na čele so šéfom MH Manažmentu Branislavom Bačíkom.

Na základe faktov som sa rozhodol vyvodiť zodpovednosť. Dnešným dňom odvolávam všetkých členov Dozornej rady spoločnosti MH Manažment a vymenujem novú dozornú radu," povedal Žiga na brífingu.

Minister skonštatoval, že odmena pre advokáta 77 miliónov bola neprimeraná a nesúhlasí ani s výškou zníženej odmeny, ktorá je 17,6 milióna eur. 

Filipovičová z MH Manažmnent v utorok informovala, že Bačík sa dohodol s advokátskou kanceláriou JUDr. Radomír Bžán, s.r.o., na znížení odmeny za víťazstvo v arbitráži ohľadom VEG na maximálnu výšku 2,5 percenta z pôvodných 11 percent.

​Konanie spoločnosti MH Manažment podľa Žigu nebolo profesionálne a spôsobilo, že viac sa hovorí o odmene pre advokátov než o tom, že štát získal naspäť VEG.

"Súčasne konštatujem, že kontrola MH SR zistila pochybenia v oblasti verejného obstarávania. Súťaž na právne služby mala byť zorganizovaná profesionálnejšie," zdôraznil.

Chýbal podľa neho objektívny mechanizmus zadávania zákaziek. "Inými slovami vysúťažené (právnické) spoločnosti mali ešte o jednotlivé prípady súťažiť a ponúknuť najlepšiu cenu," myslí si Žiga.

"Ďalší problém, ktorý vidím, je v tom, že bolo neprofesionálne a nešťastné nechať dohadovanie konečnej odmeny za právne zastupovanie až na čas po ukončení sporu, malo sa tak stať oveľa skôr," podčiarkol.

Jednou z hlavných úloh spoločnosti MH Manažment ako právneho nástupcu Fondu národného majetku (FNM) SR je podľa neho dávať do poriadku vážne chyby, ktoré vznikli počas privatizácie v rokoch 1994 až 2006 a chrániť majetok štátu.

"Preto je veľmi dôležité, aby sa tak dialo transparentne a profesionálne, bez toho aby vznikali akékoľvek pochybnosti. Ak spoločnosť MH Manažment napráva chyby privatizácie, nemala by sama robiť chyby," zdôraznil.

"Pokiaľ ide o samotnú výšku odmeny pre advokáta na úrovni 77 miliónov eur, bola neprimeraná a nikdy by som nesúhlasil s jej vyplatením. S vyrokovanou sumou 17,6 milióna eur nie so spokojný. Podľa môjho názoru mala byť na úrovni 1 %, maximálne 2 % zo súdenej sumy, čo by predstavovalo úroveň zákonnej tarify," dodal Žiga.

01 - Modified: 2024-02-15 11:19:21 - Feat.: - Title: Ženy sa neriadia premlčacou dobou. 70 percent obetí pri znásilnení zamrzne a nebráni sa, tvrdí advokát 02 - Modified: 2024-01-19 10:50:01 - Feat.: - Title: Vodohospodárska výstavba opäť vyhlásila tender na nákup žeriavov pre Gabčíkovo 03 - Modified: 2024-01-12 14:33:11 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia spúšťa verejné obstarávanie na modernizáciu gabčíkovskej elektrárne 04 - Modified: 2023-12-26 14:36:43 - Feat.: - Title: Pri prevode pozemku musíte byť obozretní. Ako na to? Pre HN radí odborník 05 - Modified: 2023-12-01 14:07:32 - Feat.: - Title: Vláda hľadá riešenie na výmenu turbín vo vodnej elektrárni Gabčíkovo, vyhlásil Fico
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:23