Tomáš DruckerTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Drucker pracuje na obmedzení zisku poisťovní. Návrh predstaví začiatkom roka

09.10.2017, 13:07
Autor:
TASRTASR
Naša predstava je o regulácii primeraného zisku tak, ako sú iné regulované odvetvia.

Koncept obmedzenia zisku zdravotných poisťovní by mohol byť pripravený začiatkom budúceho roka. Odhaduje to minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

O obmedzení ich zisku hovorí vláda vo svojom programovom vyhlásení. Drucker však už krátko po svojom nástupe avizoval, že nepôjde o kľúčovú úlohu rezortu.

"Naša predstava je o regulácii primeraného zisku tak, ako sú iné regulované odvetvia. Nie sme zástancom toho, že to má byť bez zisku," povedal Drucker. Poukazuje pritom na nález Ústavného súdu SR. Rovnako iné subjekty pôsobiace v zdravotníctve dosahujú zisky, a to aj vyššie ako zdravotné poisťovne.

Ako vyplynulo z jeho slov, riešením by mohlo byť stanovenie maximálnej miery výšky zisku. "Maximálna miera výšky zisku by bola určená, ale rovnako by boli určené ukazovatele, ktoré by primeranú mieru zisku mohli znižovať, pokiaľ by neboli naplnené. Čo si myslím, je najlepšia motivácia, aby sa zdravotné poisťovne zamerali aj na kvalitu zdravotnej starostlivosti, nedá sa to všetko nastavovať len z rezortu," skonštatoval.

Poslanec Národnej rady SR a člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO) s potrebou obmedzenia zisku zdravotných poisťovní súhlasí.

"Myslím, že každému je jasné, že naše zdravotné odvody by mali byť použité na nákup zdravotnej starostlivosti," reagoval. Považuje za nelogické, že ak zdravotná poisťovňa ušetrí, vykazuje zisk. Podľa neho ide o jeden z vážnych problémov zdravotníctva.

Zdravotné poisťovne môžu tvoriť zisk od augusta 2011, kedy im to opätovne umožnila vláda Ivety Radičovej (ex SDKÚ-DS) novelou zákona o zdravotných poisťovniach. Tvorbu zisku im zakázal prvý Ficov kabinet v roku 2008. Právna norma však narazila na Ústavný súd SR. Zdravotné poisťovne tak dostali znova možnosť tvoriť zisk, avšak s podmienkami. Poisťovne teraz tvoria rezervný fond a rezervy na starostlivosť pre pacientov na čakacích zoznamoch.

01 - Modified: 2024-01-25 17:15:22 - Feat.: - Title: Fico má strach z čierneho scenára. Ťahúň ekonomiky nám môže vytvoriť rady státisícov nezamestnaných, varuje 02 - Modified: 2024-01-09 17:38:01 - Feat.: - Title: Záujem o reformu je veľký. Školy sa chcú zapojiť po stovkách, tvrdí Drucker pre HN. Kedy čaká prvé výsledky? 03 - Modified: 2023-12-28 18:22:22 - Feat.: - Title: Minister školstva sa stretol s rodičmi tragicky zosnulého Romana. Chce riešiť duševné zdravie žiakov 04 - Modified: 2023-11-06 17:52:49 - Feat.: - Title: Slovenská komora učiteľov vyzýva Druckera, aby preveril financovanie inštitúcií vo svojom rezorte 05 - Modified: 2023-02-21 08:00:00 - Feat.: - Title: Komentár k zisku poisťovní: Najvtipnejší je argument týchto regulácií o „prínose pre pacienta“
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:25