StoryEditor

V politike ma neuvidíte, nie je to nič, čo by ma lákalo

08.10.2017, 22:34
Pozíciu prvej bankárky na Slovensku vymení za hranie na akordeón, ale aj starostlivosť o vnúčatá a poradenstvo pre podnikateľky. O veľkom biznise, ale aj problémoch školstva hovorí Elena Kohútiková.


Na súčasnej pozícii ostávate do konca októbra. Máte už zbalené?
 
Zbalené ešte nemám, ale 31. októbra budem mať . Nenechám si tu žiadnu kanceláriu, namiesto mňa príde nový zástupca generálneho riaditeľa. Budem si musieť prejsť uplynulých 11 rokov a zvážiť, čo si nechám, lebo je to súkromné a dôležité z hľadiska mojej ďalšej odbornej práce, a čo odovzdám svojmu nástupcovi. Ak mi za niečím bude smutno, tak za kolegami. 
 
Naznačili ste, že sa budete venovať vnúčatám.
 
Ja sa chcem venovať trom veciam. Vnúčatá sú mojou najdôležitejšou úlohou. Mám päť vnúčat a rýchlo rastú. Chcem byť pri nich a odovzdať im svoje skúsenosti, majú po tom hlad. V lete sme sa bavili napríklad o roku 1968 a druhej svetovej vojne a veľmi ich to zaujalo. Chcem sa tiež vrátiť k svojim koníčkom, ktoré som posledných 40 rokov zanedbala. A po tretie budem svoje vedomosti ďalej odovzdávať. Ostávam nielen v nadácii VÚB, ale aj vo vedeckých a v správnych radách vysokých škôl. A ďalšie aktivity... uvidíme. 
 
A aké koníčky vás čakajú?


Vrátim sa k akordeónu. Už som zabudla hrať, potrebujem si dať naladiť harmoniku a idem sa zapísať na hodiny akordeónu. Tiež si chcem obnoviť francúzštinu a nemčinu, pretože v bankovom sektore je prvý jazyk angličtina a človek, ak iné jazyky nepoužíva, tak ich zabudne.
 
Vo viacerých rozhovoroch ste hovorili, že ženy sú šikovné, ale nevedia sa predať. Bude aj to jedna z vašich aktivít – naučiť ženy, ako sa predať?
 
Veľa sa venujem ženám. Vždy som bola citlivá na to, ako zvládajú dvojitú úlohu – rodinu a prácu. Ženy stále čakajú, že si ich niekto všimne a ocení ich. Oproti tomu muži sa už od začiatku ocenia a potom rátajú, že to potvrdia v pracovnom výkone. Učím ženy, aby nehovorili, že boli päť rokov na materskej a za ten čas sa nič nenaučili. Pýtam sa ich, kto riadil rodinu – a zistia, že vedia manažovať. Riadili rodinný rozpočet, vedia robiť s peniazmi a preberať zodpovednosť. Na materskej dovolenke sa zvyšuje hodnota žien, lebo sa učia nové veci, o ktoré sa predtým nemuseli starať.
 
A vedia podnikať?
 
Náš najnovší prieskum s Fakultou manažmentu Univerzity Komenského hovorí, že mnohé začnú podnikať nepripravené – bez toho, aby mali biznis plán, pripravenú reklamu, presný výpočet ceny. Mnohé z nich do troch mesiacov či rokov končia. Cez naše vzdelávanie im dávame cestu, ako sa pripraviť. Ako nabrať sebadôveru, aby sa nebáli a išli do výziev. 
 
Z pohľadu bankárov poznáte dlžníkov. Tiež ste hovorili, že ženy po materskej vedia rozpočtovať. Sú finančne gramotnejší muži alebo ženy?
 
Nedá sa to jednoznačne povedať. Viac mužov podniká, tak sa vo financiách lepšie vyznajú. Mnohé žen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 04:08