StoryEditor

Sulíkovci o rozpočte: Kažimír nemá byť na čo hrdý

06.10.2017, 15:02
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dnes reagovala na návrh rozpočtu na rok 2018.

SaS dnes reagovala na návrh rozpočtu na rok 2018, ktorý zverejnil minister financií Peter Kažimír v stredu. Ako uviedol šéf strany Richard Sulík, Kažimír „nemá byť na čo hrdý.“

Sulík upozornil, že plánovaný deficit je vyšší „to aj napriek tomu, že ekonomika EÚ rastie a úroky, ktoré Slovensko platí sú historicky najnižšie. Ani jedno z toho síce nie je zásluhou Petra Kažimíra, ale vďaka týmto faktorom mohol byť rozpočet vyrovnaný.“

Vláda neplní sľuby

Ako ďalej uviedol Eugen Jurzyca, vlády Roberta Fica si od roku 2013 neplnia svoje sľuby ohľadne verejných financií, čím zhoršujú reputáciu štátu a tým nám môžu predražiť financovanie dlhu.

Jurzyca ďalej zdôraznil, že opatrenia ako 13. a 14. plat poprípade daňové odľahčenia pracujúcim dôchodcom nemajú v rozpočte vyrátaný dopad. Rozpočet je v týchto častiach podľa Jurzycu „na vode“ a môže spôsobiť navýšenie deficitu.

Slabé vyberanie DPH

Na strane príjmov sú podľa SaS nedostatočné opatrenia pri vyberaní DPH, čo spôsobuje výpadky v rozpočte. Ako uviedol Jozef Rajtár, medzera vo výbere DPH sa neustále zväčšuje a to aj napriek zavedeniu kontrolného výkazu (KV) DPH v roku 2014.

„KV DPH zavedený v roku 2014 buď nezafungoval, alebo sa podvody na DPH tak zväčšili, že aj napriek KV DPH sa uskutočňovali vo väčšom rozsahu,“ uviedol Rajtár.

Ďalej dodal, že plánované opatrenia ako zmeny vo fúzii spoločností alebo zverejňovanie nadmerných odpočtov DPH sú len čiastočné.

Fico nemá odvahu

Podľa Rajtára by problém definitívne vyriešil systém odloženej DPH, kde by neexistovali vratky DPH. „Vláda Roberta Fica nemá odvahu zaviesť systém bez podvodov s vratkami DPH,“ uviedol Rajtár.

Ako uviedli predstavitelia SaS, problémom je prístup vlády k verejným financiám. „Aj sa zhoršili daňové príjmy v dôsledku horšieho čerpania eurofondov, súčasne ale na každej schôdzi parlamentu vidíme, že sa vŕtajú diery do verejných financií. Verejnosť sa potom nemôže čudovať, že vláda nie je schopná plniť svoje sľuby,“ uzavrel Jurzyca.

Ministerstvo reaguje

Ministerstvo financií (MF) SR však za kľúčové považuje to, že deficit sa znižuje a do roku 2020 bude dosiahnuté vyrovnané hospodárenie. "Zo strany opozície ide o každoročne sa opakujúci štandardný politický folklór. Vnímame to ako ich povinnú jazdu, v ktorej opakujú stále tie isté nepodložené argumenty.

Pre nás je kľúčové, že deficit sa znižuje a v roku 2020 dosiahneme vyrovnané hospodárenie a že rozpočet je v súlade s požiadavkami Európskej komisie a napĺňa ciele programového vyhlásenia vlády," priblížila hovorkyňa rezortu Alexandra Gogová.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 15:37