StoryEditor

Mičev odstupuje a podporí Luntera. Základný cieľ je porážka fašizmu, vyhlásil

06.10.2017, 10:56
Autor:
TASRTASRklkl
Nezávislý kandidát na predsedu BBSK Stanislav Mičev odstupuje z volebného súboja.

Šéf banskobystrického múzea SNP a nezávislý kandidát na šéfa Banskobystrického samostatného kraja (BBSK), Stanislav Mičev, dnes odstúpil z boja o kreslo župana. 

"Tak, ako som povedal pred viac ako polrokom, držím slovo. Hlavný náš protivník, veľmi vážny, dobre financovaný a organizovaný je stále tu, naberá silu a preniká do povedomia spoločnosti. Ohlupuje národ, hľadá spojencov. On sa spája, my nemôžeme inak. On používa demagógiu, manipuláciu, polopravdy a zastrašovanie. On a jeho zelení pajáci mentálne drancujú Slovensko," povedal Mičev na tlačovej konferencii. 

Situácia je dramatická

Podľa neho "situácia je dramatická, nič nie je vyhrané". Vyzval občanov BBSK, aby neboli ľahostajní a 4. novembra prišli voliť.

"Čaká nás buď päť rokov úpadku, izolácie a ignorácie našich problémov alebo v tom lepšom prípade nádej, že bude lepšie. Začnime s vysťahovaním fašizmu, ale aj jeho príčiny: korupcie, rodinkárstva, nadradenosti a nezáujmu o bežných občanov," dodal Mičev.

Vyjadrili mu podporu

Mičev ešte včera rokoval s kandidátmi okrúhleho stola o ďalšom predvolebnom postupe. Traja kandidáti - Pavol Greksa, Viliam Baňák a Michal Kantor sa vzdali v jeho prospech. Zároveň však nechali na Mičevovom rozhodnutí, ako bude ďalej postupovať.

Nezávislý kandidát sa pre ďalší postup rozhodol na základe výsledkov predvolebných prieskumov, ktoré pre skupinu kandidátov vypracovali agentúry AKO a Median. Výsledky týchto prieskumov nie sú známe, nakoľko sa jeden z dotknutých kandidátov rozhodol, že ich nechce zverejňovať. 

Rozhodujú sa podľa prieskumov

Podobne už na začiatku týždňa postupoval aj kandidát opozície, Martin Klus (SaS), ktorý rovnako odstúpil po tom, ako sa dozvedel výsledky týchto prieskumov.

V prieskume agentúry  Focus, ktorý si dal vypracovať Ján Lunter, vyšiel ako najsilnejší kandidát práve banskobystrický podnikateľ. Lunter by podľa prieskumu získal 30,9 percenta hlasov, čím by predbehol aj druhého Kotlebu. Ten by získal 22,2 percenta hlasov. Tretí by skončil Klus s 11 percentami a až za ním Mičev s 10,4 percentnou podporou.

Splinili slovo

Mičev rovnako ako Klus sa kandidatúry vzdali v prospech Jána Luntera. Ten sa z ich kroku teší. "Oceňujem, že moji dvaja kolegovia M. Klus a S. Mičev - moji najvážnejší konkurenti v boji o zosadenie súčasného župana - splnili slovo," napísal Lunter na Facebook.

"Všetci v našom kraji, ktorí chceme priniesť skutočnú zmenu k lepšiemu, sme teraz na jednej lodi," dodal Lunter s tým, že ešte nie je nič rozhodnuté a vyzval voličov, aby 4. novembra prišli k urnám.

Krok vítajú aj v SaS

Opozičná strana SaS, ktorej kandidát Martin Klus odstúpil už v pondelok, víta tento krok. Aj keď podľa jej lídra, Richarda Sulíka, tak mal Mičev spraviť už skôr. "Mu to trvalo, mal odstúpiť v pondelok spolu s klusom. tie prieskumy boli jednoznačné," povedal dnes Sulík s tým, že aj oni podporujú Luntera.

Inicioval spájanie proti Kotlebovi

Bol to práve Mičev, kto v minulosti inicioval spájanie sa kandidátov proti Marianovi Kotlebovi. Práve on prišiel s návrhom, aby pred voľbami zostal v súboji len ten najsilnejší kandidát a ostatní sa vzdali a vyjadrili mu podporu.

Pozrite si predvolebný rozhovor so Stanislavom Mičevom z HNtelevízie

01 - Modified: 2023-09-05 12:53:00 - Feat.: - Title: Historik Mičev: Z Blahovho príhovoru vyvrátim každú vetu. Liberálny fašizmus, ktorý spomína Smer, je výmysel 02 - Modified: 2023-08-25 11:36:49 - Feat.: - Title: V Banskobystrickom kraji sa bude cestovať po novom. Zmeny sa dotknú aj platieb za cestovné lístky 03 - Modified: 2022-10-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Kandidáti míňali tisíce aj na kino a ceruzky. Najviac investoval Kollár 04 - Modified: 2022-10-30 11:11:32 - Feat.: - Title: Výsledky volieb 2022: Jedna z top zmien. Najdlhšie vládnuceho župana porazil syn exministra HZDS 05 - Modified: 2022-10-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Nie je mi to jedno, hovorí pre HN volička o stave chodníkov, ciest, škôlok a športovísk
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 12:43