StoryEditor

Fico chcel zobrať župám kompetencie. Sám ich však má pod kontrolou takmer všetky

05.10.2017, 23:20
V regiónoch nám dodnes nevyrástli výraznejšie lokálne osobnosti, hovorí bývalý splnomocnenec vlády pre decentralizáciu Viktor Nižňanský, ktorý pripravoval koncepciu samosprávnych krajov. Jeho 16-krajový variant sa však napokon ani nerealizoval.

Začnem vaším citátom z roku 2000: „Práve odovzdaním kompetencií sa bude mobilizovať potenciál regiónov, čo urobí Slovensko súdržnejšou krajinou, pretože ľudia budú riešiť svoje lokálne problémy.“ Naplnilo sa to?
To bola vtedy naša predstava. Sčasti sa naplnila tým, že sa posilnili právomoci miest a obcí, vznikli vyššie územné celky, odovzdali sa im kompetencie a sčasti aj finančné nástroje.

Čo je tá nenaplnená časť?
Proces je pomalý. Dodnes sa snažia zvládnuť obrovský modernizačný dlh, ktorý prebrali na svoje ramená, či už je to v oblasti školstva, ciest a podobne. Ani kompetencie neprešli tak, ako sme si predstavovali. Často sa delili medzi samosprávu a štát.

Onedlho sa končí štvrté volebné obdobie. Je to dostatočný čas na to, aby sme vedeli, čo ďalej?
Podľa mňa áno. Keď sme robili koncepciu decentralizácie, vízia bola, že sa každých päť rokov urobí hodnotiaca správa, aby sme vedeli monitorovať posun.

Kde tie správy sú?
To sú rozhodnutia, ktoré neprináležali tímu, ktorý na tom robil.

Zlyhali politici?
Zrejme nebola potreba robiť také vyhodnotenia. Po čase, keď vznikol väčší tlak, sa robil v rokoch 2010 a 2011 audit, kde sa to malo zbilancovať, no tiež to neodpadlo tak, ako si každý predstavoval.

Hovoríte, že VÚC na seba prebrali veľký modernizačný dlh. Poslanec Miroslav Beblavý, ktorý navrhoval ich zrušenie, tvrdil, že vznikali bez dlhu. Ako to je?
Podľa mňa celkový rozsah dlhov, ktorý spôsobí samospráva, je oproti štátnemu dlhu mizivý, takže toto by som neriešil.

Beblavý vyčíslil, že v roku 2015 bolo zadlženie samosprávnych krajov vyššie ako 369 miliónov.

Tak môžu byť zadlžené. Od začiatku majú samosprávy pravidlá, do akej miery sa môžu zadlžovať, a keď to robili zmysluplne, tak v tom nevidím žiadny problém, keďže nemohli čerpať z vlastných peňazí.

Obhájili po 16 rokoch samosprávne kraje svoje právo na existenciu?
To má dve úrovne. Jednak rámcové podmienky. Myslím si, že v oblasti kompetencií, ale aj financovania, boli resty a nemali to, čo reálne potrebovali. Druhá vec je, že sami predstavitelia krajov nenaplnili to, čo mohli zo zákona napĺňať. Pôvodne to bolo myslené tak, že VÚC sa budú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 12:07