StoryEditor

Štátna firma sa bráni: OĽaNO nevie o arbitráži pre Gabčíkovo vôbec nič

04.10.2017, 15:40
Autor:
TASRTASR
MH Manažment pripomína, že v prípade tohto sporu išlo o 700 miliónov eur, ktoré MH Manažment mohol proti Slovenským elektrárňam prehrať, čo by bol skutočný problém pre každého občana.

Opoziční poslanci z hnutia OĽaNO dnes opätovne preukázali, že ich skutočné vedomosti o arbitrážnom súde medzi Slovenskými elektrárňami a štátnou firmou MH Manažment v spore o Vodnú elektráreň Gabčíkovo (VEG) sú na nulovej úrovni. Tvrdí to MH Manažment v reakcii na dnešnú tlačovú konferenciu opozičných poslancov.

Štátna firma pripomína, že v prípade tohto sporu išlo o 700 miliónov eur, ktoré MH Manažment mohol proti Slovenským elektrárňam prehrať, čo by bol skutočný problém pre každého občana.

O výške odmeny rozhodnú rokovania

Výška odmeny pre advokátsku kanceláriu, ktorá spor víťazne ukončila v prospech MH Manažment, je preto podľa stanoviska populistická téma, ktorú už dlhšiu dobu živia niektoré médiá a opoziční politici.

"O jej skutočnej výške rozhodnú rokovania medzi MH Manažment a advokátskou kanceláriou. A opakovane tvrdíme, že nikto z vedenia MH Manažment nikdy nekalkuloval s medializovanou výškou odmeny. Zmluva, podľa ktorej postupovala advokátska kancelária, bola uzatvorená ako štandardná zmluva na právne služby v súlade so zákonom a nepočítala so špeciálnym prípadom obrovskej arbitráže vo Viedni," konštatuje v stanovisku štátna firma.

Opozícia nechápe situáciu

"Pokiaľ si opoziční poslanci myslia, že v momente, kedy sa MH Manažment dostal do situácie, kedy čelil arbitráži za 700 miliónov eur, mal čas a priestor na obstarávanie ďalších právnych služieb, nerozumejú absolútne ničomu. Protistrana by takýto postup určite vtedy privítala," upozorňuje firma.

MH Manažment sa v tejto situácii oprel o možnosť určiť kanceláriu z už vtedy kontrahovaných troch a vybral si tú, ktorá preukázala najlepšiu pripravenosť. "Výsledok arbitráže potvrdil, že to bola správna voľba," dodáva v stanovisku.

Vyjadril sa aj minister hospodárstva

Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) odsudzuje formu, akou sa opozičné hnutie OĽaNO vyjadruje k záležitosti odmeny pre advokáta Bžána. Žiga to uviedol v reakcii po dnešnom rokovaní vládneho kabinetu. "Odsudzujem formu a predstavenie, ktoré urobili predstavitelia OĽaNO. To tu už za chvíľku začneme robiť poľné súdy a budeme vykonávať masové rozsudky," pýtal sa Žiga.

Žiga dnes po rokovaní vlády zároveň informoval, že požiadal Slovenskú advokátsku komoru (SAK), aby sa vyjadrila k výške predmetnej odmeny advokáta. "Slovensko historicky totiž nikdy nečelilo takémuto (o VEG, pozn. red.) sporu," poznamenal šéf MH SR. Aj názor SAK bude podľa neho vodidlom pri rokovaniach štátu o znížení odmeny pre advokáta.

Odmena pre advokáta, ktorý vyhral spor ohľadom VEG, by podľa Žigu mohla byť na úrovni 1 % až 2 % z hodnoty sporu. "Neviem však, v akej výške sa takéto odmeny pohybujú, preto (advokátska) autorita (SAK) povie," dodal Žiga.

Opozícia žiada sedem hláv

Kauza odmeny pre advokátsku kanceláriu Radomíra Bžána, ktorá mala byť pôvodne vyplatená za zastupovanie v súdnom spore o VEG, si žiada odchod siedmich funkcionárov. Ide o šiestich členov predstavenstva a dozornej rady MH Manažment a ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásili poslanci opozičného hnutia OĽaNO.

"Namiesto toho, aby minister Žiga odvolal ľudí zodpovedných za toto plytvanie štátnych prostriedkov, snaží sa spolu s podriadenými celú vec relativizovať, lebo budú rokovať o znížení odmeny. Odmena je však jasne stanovená v zmluve, ktorú ministrovi podriadení podpísali. Je možné, že ľudia zo Smeru-SD majú s daným advokátom veľmi dobré vzťahy, a ten im v záujme ďalšej spolupráce dá nejakú zľavu," pripustila Veronika Remišová. To ich však podľa nej nezbavuje zodpovednosti za to, že takto vysoko nevýhodnú zmluvu a objednávku v mene štátu podpísali.

01 - Modified: 2022-05-07 11:31:29 - Feat.: - Title: Fico vyhral dvakrát. "Zachránil" seba a rozhádal koalíciu, Matovič obnovil spor so Sulíkom 02 - Modified: 2022-05-06 19:32:15 - Feat.: - Title: Heger: Hatrákova a Tabák sa spreneverili hodnotám OĽANO, vyjadrenia Matoviča o prezidentke nie sú vhodné 03 - Modified: 2022-05-05 21:34:16 - Feat.: - Title: Zastavte kampaň voči OĽANO. Neobťažujme verejnosť našimi spormi, vyzval Šipoš SaS 04 - Modified: 2022-05-05 16:02:16 - Feat.: - Title: Koaličná kríza: Tri scenáre, ako budú vládne strany riešiť konflikt 05 - Modified: 2022-05-05 14:48:40 - Feat.: - Title: Tabák a Hatráková to dali na Matoviča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:18