StoryEditor

Poľskí extrémisti tvrdia, že budú s kotlebovcami nacvičovať streľbu. ĽSNS o ničom nevie

03.10.2017, 10:28
Autor:
chochoČTKČTK
"Tá akcia, na ktorú Poliaci na internete pozývajú, reálne fyzicky ani nebude," tvrdí Milan Uhrík.

Členovia krajne pravicovej poľskej organizácie Národno radikálny tábor (ONR) sa chystajú na Slovensko, kde majú absolvovať výcvik v streľbe spolu s "priateľmi" zo strany Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS), obviňovanej z neofašizmu. Uviedol to dnes na svojom webe poľský denník Gazeta Wyborcza.

ONR podľa denníka svojich aktivistov nabáda, aby sa na druhej strane Tatier zdržali "rímskeho pozdravu", teda hajlovania, či nosenia "keltských" krížov, pretože na Slovensku môžu byť za extrémistické symboly citeľne postihnutí.

ĽSNS však o akcii nevie. "Dôkladne som to preveril," tvrdí pre HNonline podpredseda strany Milan Uhrík. "Zisťovali sme dokonca aj na danej strelnici," dodáva s tým, že "na ten víkend má vraj danú strelnicu prenajatú Policajný zbor na nejaké cvičenia."

"Tá akcia, na ktorú Poliaci na internete pozývajú, reálne fyzicky ani nebude," vysvetľuje Uhrík. Logo ĽSNS, ktoré sa na pozvánke nachádza, je podľa neho stiahnuté z internetu. "Zrejme ho tam dali len preto, že chcú prísť na Slovensko," dodáva.

Za 100 zlotých aj chlebíčky

"Pred streleckým výcvikom sa uskutoční inštruktáž o zaobchádzaní so zbraňou a o základných pravidlách platiacich na strelnici. Následne sa pod dohľadom inštruktorov uskutoční streľba z krátkych a dlhých zbraní," citoval denník z ponuky zájazdu, usporiadaného jednou z regionálnych organizácií ONR.

Pozvánka na akciu zverejnená na webovej stránke ONR:

onrpodhale.pl

​​V cene 100 zlotých (asi 23 eur) je zahrnutá cesta autobusom, voda, chlebíčky, nocľah v penzióne, dva zásobníky nábojov do pištole a desať nábojov do pušky, pričom ďalšiu muníciu si bude možné prikúpiť.

"Zaráža ma, že ONR varuje pred používaním nacistickej symboliky na Slovensku. V Poľsku by sa toho mali tiež vyvarovať, ale sú prakticky beztrestní. Veľa prípadov hajlovania, ktoré krajná pravica nazýva rímsky pozdrav, išlo do stratena. Je to smutné," povedal denníku profesor Rafal Pankowski zo združenia Nikdy viac.

Podobné akcie sa konali aj v Poľsku

ONR až do minulého roka usporiadala podobné akcie na poľskej strane Tatier, ale kvôli výhradám správy národného parku sa rozhodla akciu preniesť na Slovensko.

​​​Denník pripomenul, že priatelia poľských nacionalistov z ĽSNS síce v parlamentných voľbách získali 14 mandátov, avšak teraz majú problém, pretože slovenská generálna prokuratúra navrhla súdu, aby stranu rozpustil.

Podobné návrhy na adresu ONR zaznievajú aj v Poľsku. ONR nadväzuje na rovnomenné predvojnové hnutie založené na ideách vychádzajúcich z talianskeho fašizmu.

01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-22 13:53:55 - Feat.: - Title: Sunak a Stoltenberg navštívia v utorok Poľsko, ohlásil Tusk. Stretnú sa s britskými vojakmi 04 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 05 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 20:31