StoryEditor

Kiska je daňový podvodník, povedal Fico. Nepochybujem, že ide o zneužitie moci, reaguje prezident

01.10.2017, 18:12
Zuzana Wienk z Aliancie Fair-Play vyhlásila, že Fico už začiatkom augusta vedel o prípade Kisku.

"Žiaľ, ak som mal doteraz podozrenie, že v prípade úniku informácií ide o zneužitie štátnej moci, po dnešku už o tom nepochybujem," tvrdí v reakcii na dnešné dianie ohľadne svojej daňovej kauzy prezident Andrej Kiska.

"Pani Wienk dnes hovorila v televízii RTVS pravdu," povedal na brífingu premiér Robert Fico novinárom. Reagoval tak na tvrdenie programovej riaditeľky Aliancie Fair-play Zuzany Wienk, že už začiatkom augusta premiér vedel o prípade Kisku, v ktorom je prezident podozrivý z daňových podvodov.

Premiér však tvrdí, že o tom vedel od samotného Kisku a nie z utajovaných dokumentov. Prezident mu mal o svojich problémoch s daňami povedať pred rokom na hoteli Bôrik. "Ak si niekto myslí, že žartujem s týmto tvrdením, tak vám oznamujem, že pôjdem bez akéhokoľvek zaváhania s týmto tvrdením na detektor lži," vyhlásil Fico. 

Kiska mal Ficovi "v prítomnosti ďalších svedkov" povedať, že "sa obrátil na prítomného predstaviteľa orgánov činných v trestnom konaní, aby mu pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme." 

Zároveň Fico naznačil, že dnešné vyjadrenie Wienk prišlo po dohode s prezidentom a môže byť snahou o odvrátenie pozornosti od Kiskovej kauzy. Premiér pripomenul, že Wienk a Kiska sa poznajú a tykajú si. Vyjadrenie Wienk premiér označil za útok.

Koľko minul Kiska v marci 2014?

"Nemienim komentovať daňovú a trestnoprávnu rovinu škandálu prezidenta Kisku," povedal Fico. "Mám však inú otázku. A to, či bola prezidentská kampaň v roku 2014 legálna a korektná," dodal.

Existuje podozrenie, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej sa problémy s daňami týkajú, zaplatila Kiskovi celú kampaň, tvrdí Fico. "Ak hovoríme o faktúrach za apríl, tak tovary a služby museli byť dodané najmä v marci 2014, teda počas oficiálnej prezidentskej kampane," hovorí premiér. "Ak hovoríme o vratkách DPH a hovoríme o pokute vo výške 15-tisíc eur, ktorá vždy predstavuje desať percent, tak môžme vyvodiť záver, že išlo o vratky vo výške 150-tisíc eur," pokračuje.

Dodané tovary a služby museli potom podľa Fica predstavovať objem päťkrát vyšší, konkrétne 750-tisíc eur.  "Kladiem jednoduchú otázku pánovi prezidentovi: Koľko minul v marci 2014 na svoju kampaň?" vyhlásil Fico a dodal, že prezident mohol minúť len 260-tisíc.

Považovala za dôležité informovať verejnosť

Wienk dnes v relácii RTVS O 5 minút dvanásť vyhlásila, že premiér o prezidentovi povedal, že s bratom sú "daňovými podvodníkmi" a preto Kiskovi nedôveruje. Toto vyjadrenie zaznelo na pracovnom rokovaní k zákonu o oznamovateľoch korupcie, ktorého sa ako členka pracovnej skupiny k návrhu tohto zákona zúčastnila aj Wienk.​

​Fico vyhlásil na adresu Kisku aj to, že chcel pre brata na prokuratúre vybaviť protekciu. Premiér mal obvinenia na adresu Kisku povedať v súvislosti s tým, že by prezident získal právomoc menovať šéfa budúceho úradu na ochranu oznamovateľov korupcie.

Jediný legálny spôsob, ako by premiér Fico mohol túto informáciu získať, je podľa Wienk "zo správ Slovenskej informačnej služby, ale ani v tomto prípade by ju nemal šíriť ďalej." 

"Ja viem momentálne povedať iba to, že na základe udalostí, ktorých som bola priamym svedkom, sa javí, že pán premiér mal informácie k dispozícii oveľa skôr, ako tá kauza vypukla," vyhlásila Wienk a vyzvala Fica, aby odpovedal na otázky. "Možno to vie vysvetliť," dodala. ​Wienk vysvetlila, že verejne prehovorila, pretože považuje za dôležité, aby o tom bola verejnosť informovaná. 

​Tvrdenie Zuzany Wienk potvrdil aj jej kolega z Aliancie Fair-play Pavol Lacko, ktorý sa na rokovaní taktiež zúčastnil. Pre HNonline opísal, že premiér Fico prišiel na rokovanie a každému potriasť rukou s tým, že to čo robia, je veľmi dôležité. V diskusii o kreovaní úradu potom Fico vyhlásil, že by bol pri osobe prezidenta Kisku opatrný, pretože to je daňový podvodník, čo čoskoro vyjde na povrch.  

Na pracovnom rokovaní, na ktorom mal Fico povedať o Kiskovi, že je daňový podvodník, sa zúčastnil aj šéf Nadácie zastavme korupciu Pavel Sibyla. "Viem vám povedať len toľko, že to stretnutie bolo neverejné a ja nezvyknem zverejnovať dôverné informácie," povedal pre HNonline. Zároveň však dodal: "Stotožňujem sa s názorom pani Wienk, že premiér disponoval informáciami, ktorými nemal a ktoré sú zneužívané v politickom boji."

​​Prípad súvisí s volebnou kampaňou

Viaceré médiá dostali v polovici septembra do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť KTAG, ktorej majiteľmi sú prezident Andrej Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia.

Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin.

KTAG mala podľa policajného vyšetrovania uviesť, že sporné výdavky boli použité na zviditeľnenie a propagáciu mena Andrej Kiska. Daniari to zobrali na vedomie, ale nevyhodnotili to ako výdavok daňovo uznateľný.

"Trestný čin sa stal"

Firme tak stúpla daňová povinnosť. Polícia svoje vyšetrovanie ukončila už po dvoch mesiacoch 2. februára tohto roku. V uznesení sa píše, že "trestný čin sa stal a spáchala ho určitá osoba, avšak odstránením škodlivého následku trestnosť trestného činu zanikla".

Dôvodom bola účinná ľútosť konateľa Kučkovského a to, že daň firma napokon doplatila. Vyplýva to z uznesenia policajného riaditeľstva v Poprade, ktoré bolo tiež súčasťou podkladov zaslaných médiám.

Podľa Trestného zákona je skrátenie, neodvedenie alebo nezaplatenia dane a poistného trestným činom. Ten istý zákon však umožňuje účinnú ľútosť až do konca vyšetrovania.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 14:10