StoryEditor

Vládny akčný plán. Projekty na eurofondy budú hodnotiť iba odborníci

28.09.2017, 08:50
Hlavnou zmenou sú nové pravidlá pri hodnotiteľoch projektov.

Objektivitu, transparentnosť a žiadny stret záujmov. To si sľubuje podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini od nového akčného plánu, ktorý už schválila aj vláda. Celkovo ide o 40 opatrení, ktoré budú prijímané postupne.

Podpora z Bruselu

„Akčný plán pozitívne hodnotí aj Európska komisia, našli sme tam podporu,“ vyhlásil Pellegrini, keď jednotlivé body predstavoval verejnosti a odborníkom. Na príprave spolupracovali aj s tretím sektorom, napríklad Nadáciou Zastavme korupciu.

Hlavnou zmenou sú nové pravidlá pri hodnotiteľoch projektov. Odteraz sa budú elektronicky žrebovať. Hodnotiteľov dokonca začlenia do skupín podľa odbornosti, aby sa už nestalo, že lekár ohodnotí projekt z oblasti strojárstva či hutníctva.

„Možno budeme uvažovať aj o väčšom finančnom hodnotení odborníkov,“ vysvetlil podpredseda vlády. Zásadnou zmenou je aj to, že odteraz budú môcť projekty hodnotiť aj odborníci zo zahraničia. Doteraz také niečo nebolo možné, aj keď v niektorých oblastiach nemáme dosť odborníkov na to, aby pri hodnoteniach nešlo o stret záujmov.

Podľa Pellegriniho vznikne aj nový národný interný výbor: „Aby sme mohli reagovať rýchlejšie. Výbor bude môcť zastaviť čerpanie eurofondov, či odporučiť nepodpisovať zmluvy.“ Ak by sa teda zopakoval podobný prípad, aký bol s dotáciami na vedu, čerpanie by sa mohlo stopnúť už na Slovensku.

O zmenách sa hovorilo dlhšie

Po novom sa budú musieť projekty, na ktoré sa žiadajú eurofondy, verejne prezentovať. O takejto prezentácii hovoril ešte bývalý minister školstva Peter Plavčan po škandále s eurofondami. Väčšina zmien nie sú novinky a hovorilo sa o nich v súvislosti so zastavenou výzvou na dlhodobý strategický výskum.

„Opatrenia, o ktorých hovorí Robert Fico, žiada naše hnutie už dlho: Zverejňovanie hodnotení a popisu projektov, zmena kritérií hodnotiteľov a transparentný výber hodnotiteľov, nastavenie kritérií jednotlivých výziev a hodnotenie veľkých projektov z hľadiska Hodnoty za peniaze,“ upozorňuje opozičná poslankyňa Veronika Remišová, ktorá sa škandálom s eurofondami zaoberala. Podľa nej tieto opatrenia prichádzajú neskoro.

Premiér Robert Fico vyhlásil, že vláda z toho nerobí politickú tému. „Korupcia neobišla Slovensko, ale neobišla žiadnu krajinu v Európe. Ľudia majú pocit, že tento fenomén tu je a mojou povinnosťou je tvrdo reagovať," hovorí.

Realizované opatrenia:
– Dvojkolový proces výberu žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP)
– Elektronické podávanie žiadostí o NFP
– Zjednodušenie postupov pri zákazkách s nižším finančným objemom
– Schvaľovanie výziev zo strany Centrálneho koordinačného orgánu (CKO)
– Vybudovanie informačno-poradenských centier
– Zverejňovanie otvorených údajov prostredníctvom ITMS OpenData
– Zníženie počtu povinných príloh (odtránených bolo 19 príloh)

01 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 02 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 03 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 11:25