StoryEditor

Známy lekár Lipták odporúča svojim pacientom, aby opustili Dôveru. Poisťovňa hovorí o vyvolávaní strachu

26.09.2017, 09:28
Lekár Peter Lipták prikladá aj dôvody, kvôli ktorým dodatky poisťovne pred pár mesiacmi nepodpísali.

Približne dve tisícky ambulantných lekárov nemajú podpísané zmluvy so súkromnou poisťovňou Dôvera, ktorá patrí finančnej skupine Penta.

A zväz, ktorý ich združuje teraz vyzýva k prepoisteniu. Jeden z členov ich správnej rady Peter Lipták v pondelok rozposlal svojim pacientom mail, kde ich vyzýva k zmene.

Svojim pacientom odporúčam odísť zo zdravotnej poisťovne Dôvera kým sa nestane niečo zlé,“ píše v ňom.

Prepoisťovanie

Súčasťou mailu sú aj prihlášky do štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Unionu a Lipták upozorňuje na to, že pacienti majú poslednú príležitosť prihlásiť sa ešte do konca týždňa do jednej z dvoch poisťovní, s ktorými majú uzatvorené zmluvy.

Prikladá aj dôvody, kvôli ktorým dodatky poisťovne pred pár mesiacmi nepodpísali. Jedným z nich sú aj nízke platby. Ich zvýšenie požadujú od všetkých troch poisťovní, no Dôvera je jediná s ktorou sa zatiaľ nedohodli.

So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zväz uzavrel rokovania v piatok, pričom vyjednali zvýšenie o päť percent ešte tento rok a dohodli sa aj na navýšení v roku 2018. Pôvodne však od Všzp chceli lekári platby vyššie o 14 percent.

Viac peňazí

Od Dôvery chce v súčasnosti Zväz 10-percentné zvýšenie platieb, čo by pre poisťovňu znamenalo 30 miliónov navyše. Lekárom zatiaľ ponúkli dofinancovanie na úrovni 11 percent, z toho polovicu tento a druhú polovicu budúci rok.

Na oplátku však očakávajú niečo navyše, napríklad kratšie čakcie lehoty pre pacientov, objednanie na konkrétny čas a podobne. Riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti poisťovne Dôvera Marián Faktor sa ešte minulý týždeň pre HN vyjadril, že tlak lekárov je podľa nich súčasťou prepoisťovacieho obdobia. Na Liptákov email bude poisťovňa reagovať dnes na tlačovej konferencii.

Poisťovňa Dôvera mala už v minulosti problém s Liptákom. Žalovali ho za jeho vyjadrenia v Zdravotníckych novinách, no trestné stíhanie sa vtedy ani nezačalo. Lipták je tiež známy pre jeho vyjadrenia pre Markízu z roku 2015. Okrem iného povedal, že každý rok príjme na daroch približne 5-tisíc eur.

Reakcia Dôvery

"Nie je fér, že sa niekto počas prepoisťovacej kampane hrá na poisťovacieho agenta. Budeme to riešiť právne, toto je v rozpore s pravidlami," reagoval Kultan.

Tvrdí, že nemá problém, aby lekár povedal svoj názor pacientom, v tomto prípade však ide o klamstvá, a to mu prekáža.

ZAP sa od obsahu emailu verejne nedištancoval, no potvrdil, že ho neschválili jeho orgány. "S vyjadrením doktora Liptáka sa ale ako osoba stotožňujem," povedal Kollár. Lekári podľa neho Dôveru nepotrebujú, "skôr ona potrebuje ich".

Súkromná zdravotná poisťovňa napriek chýbajúcej dohode už do ambulancií rozposlala dodatky k zmluvám. Kým ZAP hovorí, že lekári ich vracajú, Dôvera tvrdí, že niektorí majú záujem. Lekárom naposledy ponúkala zvýšenie platieb o 11 percent v dvoch kolách. Za nedohodou vidí zneužívanie konca prepoisťovacieho obdobia a snahu o zneisťovanie jej poistencov.

"Ak nám od prvého októbra zvýšia platby o desať percent, sme pripravení podpísať dodatky k zmluvám, no Dôvera musí upustiť od niektorých svojich nárokov," povedal Kollár s tým, že od nového roka by sa rokovalo opäť. Dôvera od ZAP napríklad žiada, aby ich poistenci mali právo objednať sa na termín vyšetrenia.

List Petra Liptáka pacientom by hnky on Scribd

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-28 09:27:16 - Feat.: - Title: Mestá majú prísť o pohotovosti. Týka sa to až 15 sídel 05 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 00:59