TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Gašpar reagoval na úniky informácií: Dve osoby, ktoré sa na tom podieľali, sú asistentmi poslancov

17.09.2017, 13:09
Autor:
TASRTASRchocho
Gašpar vyhlásil, že kvôli tajným informáciám sú oslovované osoby v inštitúciách s rôznymi prísľubmi do budúcnosti.

"Považujem to za nezmysel," povedal o obvineniach, že NAKA pracuje na očierňovaní politikov v relácii televízie TA3 V politike policajný prezident Tibor Gašpar. Zároveň všetky úniky tajných informácií odsúdil.

Gašpar nevylučuje, že za únikom tajných informácií, ktoré sa v posledných dňoch týkali predsedu Národnej rady Andreja Danka a prezidenta Andreja Kisku, stoja aj príslušníci polície. "Ja tomu nebudem vedieť zabrániť, aby sa medzi 23-tisíc policajtmi nenašli ľudia, ktorí v menej nejakého budúceho prísľubu, napríklad byť vo vysokej funkcii, nezneužili zákon, resp. doslova spáchali trestný čin," povedal Gašpar.

Vníma to "trošku ináč"

Vyhlásil však, že situáciu okolo únikov informácií vníma "trošku ináč." Pripomenul prípad riešenia dopravného priestupku kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý prezentoval v parlamente Daniel Lipšic. Tento záznam označil Gašpar za sfalšovaný a upravovaný. "Politici disponovali niečím, čo ani nie je pravda," povedal.

​Pokračoval daňovou kauzou z východu. "Opäť sa ukázalo, že ten kto robil záznamy, je asistent istej poslankyne." Spomenul aj prípad Filipa Rybaniča. "Opätovne osoba, ktorá robí asistenta poslancovi bez problémov spácha trestný čin," vyhlásil policajný prezident. "Dokonca sa z tej osoby urobil martýr, lebo je to v súlade s ich pseudomorálkou," dodal.

"Teraz kriminálna informácia, s ktorou prišla opätovne politička," skonštatoval Gašpar k tajným dokumentom, s ktorými má disponovať podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Nicholsonová. Tie majú obsahovať informácie o údajnej korupcii šéfa SNS Andreja Danka. Gašpar zdôraznil, že osoba šéfa parlamentu nikdy nebola predmetom vyšetrovania polície.

Podal trestné oznámenie

K úniku informácií v prípade prezidenta Andreja Kisku policajný prezident vyhlásil, že takéto praktiky odsudzuje. Gašpar oznámil, že v súvislosti s únikom dokumentov v prípade prezidentovej firmy podal trestné oznámenie na inšpekciu. 

Tí, čo utajované informácie vynášajú, tak podľa jeho slov robia pod rôznymi prísľubmi do budúcnosti, či už prísľub dostať sa na kandidátky do volieb, robiť asistentov či funkcionárov v inštitúciách.

Gašpar upozornil, že únik písomností bol aj v minulosti a použil sa v politickom súboji. "Chcem naznačiť, že minimálne dve osoby, ktoré participovali na únikoch, sú asistenti poslancov. Jeden pri bankovom tajomstve a druhý pri častiach vyšetrovacieho spisu z daňového podvodu," povedal policajný prezident. Podľa neho sa deje kriminalizácia politiky a polícia sa dostáva do politického súboja.

Gašpar podotkol, že v zmysle zákona o ochrane utajovaných skutočností polícia nepotvrdzovala a nemôže potvrdzovať autenticitu utajovaných písomností.

Pozrite si aj tlačovku podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej a opozičných poslancov zo štvrtka 13. septembra, na ktorej hovorila o uniknutých dokumentoch:

01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 04 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 05 - Modified: 2024-04-13 16:47:49 - Feat.: - Title: Kazašská polícia zadržala Rusa obvineného z verbovania Tadžikov do ozbrojených konfliktov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:45