StoryEditor

Má Dankova SNS v rukách osud vlády? Štyri scenáre, ako môže dopadnúť odvolávanie Richtera

07.09.2017, 00:00
Autor:
lmlm
Šéf poslaneckého klubu Dankovej SNS Tibor Bernaťák adresoval v stredu večer pred schôdzou list premiérovi Robertovi Ficovi, v ktorom žiada za národniarov koniec ministra práce.

Malo sa ísť podľa jasného scenára. Minister práce Ján Richter mal ustáť aj druhé odvolávanie zo strany opozície v priebehu necelého pol roka.

A to tentokrát aj s tým, že strana Andreja Danka by sa hlasovania zdržala. Len pár hodín pred začiatkom mimoriadnej schôdze (štvrtok o 15.00 hod.) je však všetko inak.

Šéf poslaneckého klubu Dankovej SNS Tibor Bernaťák adresoval v stredu večer pred schôdzou list premiérovi Robertovi Ficovi (celé znenie nájdete na konci článku), v ktorom žiada za národniarov koniec ministra práce.

​Dnes tak ide do tuhého. Ustojí to Richter? Padne Richter? Padne vláda? Sklopí Danko uši? Toto sú otázky, na ktoré Slovensko nepozná odpoveď.

Samotní predstavitelia SNS tesne pred schôdzou priznávajú, že o tom, ako budú hlasovať, sa rozhodne až na poslaneckom klube strany.

HN vám prinášajú štyri scenáre, ako môže odvolávanie ministra Richtera dopadnúť.

SNS sa hlasovania nezúčastní
Toto bol najpravdepodobnejší scenár. Podľa viacerých informácií nemali poslanci prísť na hlasovanie o nedôvere. Na odvolanie je potrebná nadpolovičná väčšina, ktorú však opozícia nemá.

Spoliehala sa na SNS, kde viacerí členovia majú byť za odvolanie Richtera. Šéf poslaneckého klubu však za všetkých vyhlásil, že pád Richtera im nestojí za pád vlády a preto je veľmi pravdepodobný variant, že sa poslanci zdržia pri hlasovaní.

Voľná ruka

Ďalším reálnym variantom má byť to, že poslanci SNS dostanú pri hlasovaní voľnú ruku. Pripustil to aj podpredseda strany Anton Hrnko.

Hovorilo sa aj o voľnej ruke, ale ja zastávam pozíciu, že by sme mali mať rovnaký názor,“ povedal pre HN Hrnko.

Aj keby národniari napokon voľnú ruku dostali, bolo by málo pravdepodobné, že by hlasovali za Richterov koniec. Koalícia totiž neustále prízvukuje, že toto je jediná možná alternatíva, národniari na čele s Andrejom Dankom s tým bezpodmienečne súhlasia. 

O tom, akým spôsobom a či vôbec budú hlasovať, sa rozhodne na poslaneckom klube vo štvrtok okolo obeda.

Richter padne, vláda tiež
Tento variant bol až do včerajšieho večera takmer vylúčený. Po vyhlásení šéfa poslaneckého klubu Tibora Bernaťáka však nabral reálne kontúry.

Poslanci SNS podľa kuloárnych informácií dlhodobo plánujú pomstu za ministra školstva Petra Plavčana, oficiálne však odvolanie Richtera nikto z národniarov nepotvrdil.

Ak by poslanci SNS, ktorých sedí v pléne pätnásť, podporili odvolanie Richtera, opozícii by to stačilo na definitívny koniec ministra Richtera. To by znamenalo podľa koaličnej dohody aj automaticky pád vlády.

Fico odvolá ministra

Nielen v stredu, ale dlhodobo má minister Ján Richter dôveru u premiéra Roberta Fica. "Určite ho neodvolám," reagoval premiér na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády.

Richter má podporu aj u ostatných členov Smeru, ale aj u koaličnej strany Most-Híd. "Richter má moju dôveru," povedal napríklad v stredu minister dopravy Arpád Érsek.

Každopádne krokom SNS sa môže Fico dostať pod tlak, pokiaľ chce zachovať koalíciu v takomto stave, a možno bude musieť napokon urobiť takýto ústupok, prípadne zodpovednosť za kauzu Čistý deň zoberie na seba samotný Richter.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 09:29:58 - Feat.: - Title: Ide o významný posun. Dôchodcovia ocenili návrh SNS ohľadom prenosu rekreačných poukazov seniorom 03 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 04 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 05 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:28