StoryEditor

Dankov odkaz Slovákom: Veľa vecí treba zmeniť. Musíme napraviť to, čo nefunguje

01.09.2017, 12:51
S príhovorom na ňom vystúpi prezident SR Andrej Kiska, tiež predseda parlamentu Andrej Danko. Prejav má mať aj premiér Robert Fico.

Ústava SR je základným pilierom našej štátnosti a preto sme povinní oslavovať 1. september s úctou. Ústava SR je moderný a kvalitný dokument.

Zakotvila demokratický charakter nášho štátu. Pripomenul predseda Národnej rady SR Andrej Danko v úvode slávnostného zasadnutia parlamentu, ktorým si snemovňa pripomína 25 rokov od prijatia slovenskej ústavy (1.9.1992).

"Slovenská republika je mladý, ale životaschopný štát. Naše základy sú postavené na pevných pilieroch rímskeho, uhorského, rakúskeho či československého právneho systému. V dejinách sme dokázali, že Slováci sú jednotiaci prvok v strednej Európe a radšej budujeme, ako rúcame," vyhlásil Danko.

Je rád, že Slovensko je rešpektovaný člen EÚ, eurozóny, Schengenu.

"Máme svoj štát, ktorý vie zabezpečiť dôstojný život aj národnostným menšinám. Hlboko si občanov vážime. Je pravda, veľa vecí treba zmeniť. Ale na to sme tu. Aby sme veci, ktoré nefungujú, napravili," doplnil Danko s tým, že Slovensko sa musí rozvíjať ďalej.

"Potrebujeme dlhodobú víziu rozvoja, strategické plánovanie, rozvíjať slovenský vidiek, podporovať tradičnú rodinu, zastaviť vyľudňovanie, prejavovať väčšiu úctu k slovenským podnikateľom," poznamenal.

Nemožno podľa neho opomínať ani dôchodcov a treba udržiavať bezpečnosť v štáte. "To sa dá len vo funkčnom štáte," doplnil Danko.

Vyzval politikov, aby sa nekriminalizovali a bojovali férovo. "Národné a štátne záujmy sú vážnou otázkou. Ktokoľvek, kto bude v budúcnosti riadiť štát, to musí mať na pamäti," uviedol. V závere príhovoru zdôraznil potrebu zachovania našej štátnosti.

"Podporujme jednotu, občiansky zmier a stabilitu. Vyzývam všetkých na otvorenosť a pokoj v srdciach. Chráňme spolu našu zem a pracujme v jednote," uzavrel Danko.

Prejav ústavných činiteľov v parlamente 16:04 Pozrite si celý prejav prezidenta v parlamente

14:27 USa zablahoželali Slovensku k Ústave Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson zablahoželal Slovensku ku Dňu ústavy SR.
"V mene vlády Spojených štátov amerických blahoželám občanom Slovenskej republiky ku dňu ústavy. Pri príležitosti osláv tohto jedinečného dňa vám prajem všetko najlepšie," uviedol Tillerson.
13:49 "My nahí nie sme" "Bez ústav je každá krajina nahá. My nahí nie sme. Robme všetko preto, aby sa z ústavy SR stala civilná biblia," uzavrel svoj prejav Fico. 13:45 "Túžbou je mať sa lepšie, mať viac istôt a postarať sa o rodinu.
Nesmieme však zabúdať na to, že musíme robiť rozvážne rozhodnutia, ktoré zabezpečujú ekonomický rast," tvrdí Fico. 
13:43 Fico: Ľudia chcú sedieť za stolom s tými najsilnejšími Fico hovorí v pléne, že ľudia chcú sedieť za stolom s tými najsilnejšími. 13:43 "To, čo sa deje vo svete, nevidí len ten, čo to nechce vidieť" "To, čo sa deje vo svete, nevidí len ten, čo to nechce vidieť. Nezabúdajme že ľudia na Slovensku sú inštiktívne proeurópsky orientovaní," tvrdí premiér. 13:42 "Ako predseda vlády, ktorý desať rokov ťahá káru, môžem povedať, že nie je ľahké pracovať pri takej slobode tlače. Ale Sslovenesko musí zostať slobodná krajina," hovorí premiér Fico. 13:39 Nikdy som tento fakt neoľutoval, tvrdí Fico "Prezident Ivan Gašparovič, poslanec SNS Anton Hrnko a ja si to pamätáme. Sme sa postavili a povedali sme, že sme za Ústavu SR. Nikdy som tento fakt neoľutoval," hovorí Fico vo svojom prejave.  13:37 ​"1. september si v hlavách spájame so začiatkom školského roka. Možno po 25. rokoch je čas sa spýtať, či tejto predstave môžeme konkurovať predstavou, že tento dátum je aj dňom prijatia slovenskej Ústavy," hovorí Fico.
Premiér Robert Fico
Zdroj: HNtelevízia
13:34 Prejav premiéra Fica Posledný vystúpi s prejavom premiér Robert Fico. 13:33 "Musíme posilňovať dôveru ľudí k štátu" "Musíme posilňovať dôveru ľudí k štátu. Ísť príkladom k úcte a tradíciám demokratického štátu," povedal prezident Kiska. 13:31 Kiska vymenúva zmeny v Ústave Prezident Kiska v pléne vymenúva podstatné zmeny, ktoré sa v Ústave zmenili.
Andrej Kiska
Zdroj: HNtelevízia
13:30 Prijatie Ústavy položilo základ slobodného demokratického Slovenska, hovorí Kiska. 13:29 "Mali by sme prestať rozdeľovať spoločnosť na to, ako kto vtedy premýšľal a konal," vyzýva prezident Kiska. 13:26 Prejav prezidenta Kisku Svoj prejav prednáša v parlamente prezident Andrej Kiska. 13:24 "Vyzývam všetkých na otvorenosť a pokoj v srdciach. Chráňme spolu našu Zem," hovorí Danko. 13:22 Danko vyzval na korektný politický boj Vyzývam politických súperov na korektný politický boj, hovorí Danko v pléne. 13:21 Reakcia Kotlebu "Pre nás je priorita stretávať sa s ľuďmi. Máme možnosť tu hovoriť ľuďom o našej práci. Prišli sem a som veľmi rád a toto je podľa mňa dnes účelom dňa otvorených dverí. Keď je niekto v sále, je v sále. My sme tu a nevidím na tom nič zlé," reagoval pre HN Kotleba na otázku, prečo on a jeho poslanci nie sú na slávnostnom zasadnutí parlamentu.
13:19 Zrušili sme veľkú traumu Zrušili sme veľkú traumu, ktorá nás rozdeľovala a tou boli Mečiarove amnestie, hovorí predseda parlamentu. 13:10 Sme trvalo zakorenení v srdci Európy Sme trvalo zakorenení v srdci Európy. Našou kotvovu je laska k slovenským a kresťanským princípom, hovorí Danko v pléne.
13:08 Danko: Naša cesta bolela a preto bola správna "Naša cesta bolela a preto bola správna. Príbeh ľudských dejín začal v dobe kamennej, hovorí Danko. 13:07 Dankov prejav Predseda parlamentu Andrej Danko vystupuje s prejavom. "Sme síce malý národ, ale máme veľkú históriu a veľké srdcia." 13:06 Kotlebovci v pléne nesedia V pléne počas slávnostného zasadnutia parlamentu nesedí ani jeden poslanec Kotlebovej ĽSNS. V budoe parlamentu sa však nachádzajú.
13:02 Dorazili aj Gašparovič a Schuster Na prejavy ústavných činiteľov dorazili aj bývalí prezidenti Andrej Kiska a Rudolf Schuster.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:40