Šéf SNS Andrej DankoTASR/M. Baumann
StoryEditor

Ústava nie je obyčajný dokument, tvrdí Danko. Šéf SNS pripúšťa, že dochádcza k jej porušovaniu

31.08.2017, 10:03
Autor:
TASRTASR
Šéf parlamentu Andrej Danko poukazuje na mnohé doterajšie zmeny ústavy. Je skôr za kontinuitu a stabilitu ústavy vrátane preambuly.

Ústava nie je obyčajný dokument. Je to základný právny text, ktorý definuje charakter štátu. Pri príležitosti 25 rokov od prijatia Ústavy SR to pre TASR povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), podľa ktorého nie je nutné uvažovať o tvorbe novej ústavy.

"Nemusíme si teraz sami pred sebou vytvárať dogmy, že kvôli 25 rokom od jej prijatia je nutne potrebné prijímať úplne nový text," uviedol. Názory, že by mohla vzniknúť nová ústava, už aj pre mnohé doterajšie novelizácie tej súčasnej, sa objavili už v minulosti. Dosiaľ k príprave novej ústavy neprišlo.

V hre je aj zmena Ústavy

Podľa Danka k tomu ani v najbližšej dobe nedôjde.

"Ak sa budúce politické reprezentácie, ktoré budú kreované z vôle voličov a ktoré vzídu zo slobodných volieb dohodnú, že je potrebné pripraviť a schváliť nový text ústavy, tak bude nová ústava. Aktuálne však takáto potreba nie je a téma ako taká tiež nie je predmetom politických diskusií," vysvetlil.

Danko bol počas prijímania slovenskej ústavy vysokoškolákom, ktorý v tom čase očakával, čo nastane v novom spoločenskom zriadení. Hoci nie všetci poslanci vtedajšej Slovenskej národnej rady ústavu podporili, je rád, že zákonodarcovia z SNS tak urobili.

"Som hrdý na to, že to boli práve poslanci za Slovenskú národnú stranu, ktorí v roku 1992 iniciovali a jednomyseľne hlasovali za prijatie Ústavy Slovenskej republiky. Práve Slovenská národná strana bola tým politickým subjektom, ktorý naštartoval emancipačný proces slovenského národa," vyhlásil.

Jedným z problémov bola aj preambula Ústavy SR, ktorá hovorí o národe slovenskom, čo prekážalo predstaviteľom maďarskej menšiny. Aj po rokoch žiadali zmeniť text "My národ slovenský" na "My občania SR", ale neúspešne. Šéf parlamentu si myslí, že na zmenu textu preambuly nie je dôvod.

"Preambula slovenskej ústavy je moderný nadčasový text, ktorý ani po 25 rokoch svojej existencie nepotrebuje žiadne úpravy," zdôraznil. Text je podľa neho napísaný v duchu demokratického vnímania sveta, s citom pre národný, ale aj občiansky princíp, ktoré sú rovnocenne zastúpené v úvode ústavného textu.

„Časté zásahy nemusia vždy prospieť"

Danko zároveň poukazuje na mnohé doterajšie zmeny ústavy. Je skôr za kontinuitu a stabilitu ústavy vrátane preambuly.

"Časté zásahy najvyššiemu zákonu štátu nemusia vždy prospieť," upozornil.

Vyzdvihol však zmenu, ktorú tento rok presadila SNS, a to ústavnú ochranu slovenskej pôdy a lesov. "Tiež som rád, že v našej ústave dávame do popredia a ochraňujeme tradičnú rodinu, ktorú tvorí muž a žena," doplnil.

Danko zdôrazňuje potrebu dodržiavania ústavy, hoci pripúšťa, že dochádza aj k jej porušovaniu.

"V otázkach právneho štátu musíme v najbližšom období urobiť podstatne viac v praktickej rovine, pretože ľudia musia v každodennom živote pocítiť, že ústava a ďalšie zákony sú tu pre nich, a nie naopak," uzavrel predseda parlamentu.

01 - Modified: 2024-04-13 11:16:30 - Feat.: - Title: Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby bol šéfom Národnej rady Danko, vyhlásil Fico 02 - Modified: 2024-04-13 09:55:50 - Feat.: - Title: Návrh z dieľne SNS: Poslanci chcú, aby mohli zamestnanci rekreačný poukaz preniesť na rodiča 03 - Modified: 2024-04-11 22:11:54 - Feat.: - Title: Ak nesplnia nové pravidlá, skončia. Národniari posielajú do parlamentu kontroverzný návrh o mimovládkach 04 - Modified: 2024-04-09 13:34:34 - Feat.: - Title: Verdikt nad Dankovou nehodou. Šéf SNS dostane nanajvýš pokutu, rozhodla prokuratúra 05 - Modified: 2024-04-08 14:51:22 - Feat.: - Title: PS presadzuje efektívny manažment medveďa, ktorý nebude ohrozovať ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:04