TASR/Martin Baumann
StoryEditor

O dodatku ku koaličnej zmluve sa ešte nerokovalo, má byť hotový do 1. septembra

30.08.2017, 14:45
Autor:
TASRTASR

Skupina, ktorá má vytvoriť dodatok ku koaličnej zmluve, sa ešte nezišla. Mala by tak urobiť tento týždeň. TASR to potvrdila hovorkyňa Mosta-Híd Klára Debnár. Je otázne, či stihne dodatok pripraviť do piatka 1. septembra, kedy ho lídri plánovali schváliť.

"Prvé rokovanie o dodatku ku koaličnej zmluve by sa malo uskutočniť tento týždeň. Nepredpokladáme, že jeho podpísanie sa v avizovanom termíne uskutoční," uviedla pre TASR Debnár. Bližšie informácie o dodatku neprezradila.

"Koalícia intenzívne o všetkom rokuje, je predčasné, aby sa teraz Slovenská národná strana vyjadrovala," odpovedala na otázky TASR k dodatku riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová. Smer-SD zatiaľ na otázky neodpovedal.

Na príprave dodatku sa dohodli koaliční lídri Robert Fico (Smer-SD), Béla Bugár (Most-Híd) a Andrej Danko (SNS) na piatkovej (25.8.) Koaličnej rade. Hovorili, že by ho chceli schváliť 1. septembra. Zhodli sa, že sa budú na Koaličnej rade stretávať pravidelne a že táto vláda nemá alternatívu. Premiér Fico vtedy uviedol, že bude zostavená pracovná skupina, v ktorej bude mať každá strana svojho zástupcu a urobia sa zmeny.

"Prakticky sme sa dohodli na tom, že zostavím pracovnú skupinu, do ktorej každý z nás dá jedného človeka a bude pripravovať dodatok ku koaličnej zmluve. Chceme zaviesť pravidelné rokovania Koaličnej rady. Chceme zaviesť nové mechanizmy riešenia prípadných sporov," uviedol Fico s tým, že viac by mali medzi sebou komunikovať aj okresné a krajské štruktúry jednotlivých strán, ktoré majú komunikovať na pravidelnej báze.

Bugár hovoril o nastavení mantinelov, ako má koalícia pokračovať ďalej. Je zástancom toho, aby si partneri veci neodkazovali cez médiá. Danko v piatok ocenil, že partneri si vypočuli názory SNS a že je ochota zlepšiť komunikáciu v koalícii. "Neexistuje politická alternatíva z hľadiska ani elementárnej komunikácie, ani slušnosti. Preto som rád, že sú vypočuté aj iné pohľady, ktoré som priniesol do politiky," uviedol v piatok Danko s tým, že partneri robia všetko pre to, aby si vysvetlili veci, ktoré ich delia.

Hoci sa partneri pred médiami tvárili, že sa dohodli, podľa viacerých médií to na Koaličnej rade nevyzeralo tak pokojne. Premiér Fico mal odmietnuť Dankovu požiadavku na odvolanie ministra práce Jána Richtera (Smer-SD), na čo Danko reagoval tým, že SNS bude v parlamente hlasovať s opozíciou za jeho odvolanie. Vicepremiér pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD) dnes pripomenul, že to nebolo oficiálne potvrdené. Zároveň však spolu s ministrom kultúry Marekom Maďaričom dnes naznačili, že koalícia by zrejme skončila, ak by SNS zdvihla v parlamente ruky za opozičný návrh na odvolanie Richtera.

"Vo všeobecnosti platí, ak by ktorákoľvek koaličná strana zahlasovala za pád člena vlády, tak je to koniec koalície," uviedol pri príchode na dnešné zasadnutie vlády Maďarič. Ten však zdôraznil, že ide stále o dohady a verejne nikto nepotvrdil pripravenosť národniarov podporiť v parlamente odvolanie Richtera.

01 - Modified: 2023-10-30 13:53:44 - Feat.: - Title: Dobre bude – myslia si slovenskí spotrebitelia aj bez Matoviča 02 - Modified: 2023-10-16 14:10:04 - Feat.: - Title: Šimečka: PS bude vládnej koalícii pripomínať jej sľuby aj skutočné problémy 03 - Modified: 2023-10-16 13:55:07 - Feat.: - Title: Koaličné strany sa zaviazali nepresadzovať záujmy spoločným postupom s opozíciou 04 - Modified: 2023-10-16 18:37:40 - Feat.: - Title: Čaputová reaguje na podpis koaličnej zmluvy: Fico splnil podmienky poverenia, oznámim ďalšie kroky 05 - Modified: 2023-10-16 15:26:22 - Feat.: - Title: Smer zverejnil celé znenie koaličnej dohody. Je známe, ako si strany rozdelili parlament
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:23