Peter Visolajský - predseda Lekárske odborové združenie (LOZ)Peter Mayer
StoryEditor

Za dlhmi nemocníc sú poisťovne, hovorí odborár

28.08.2017, 00:00
Podľa Petra Visolajského sú súkromné nemocnice ziskové, pretože šetria na personáli.

Peter Visolajský je predsedom lekárskeho odborového združenia už päť rokov. V stredu na svojej tlačovej konferencii uviedol, že s eurofondmi na ministerstve zdravotníctva sa nakladá podozrivo. Väčšina štátnych nemocníc sa k nim totiž v prvej výzve kvôli dlhom nedostane. Aj napriek vyjadreniam odborníkov, že proces je transparentný, stále trvá na svojom. V rozhovore pre HN okrem iného hovorí o dôvodoch zadlženosti našich nemocníc, vplyve finančnej skupiny Penta v zdravotníctve a aj o korupcii.

V stredu ste povedali, že eurofondy sú na ministerstve zdravotníctva prideľované zvláštne. Reagoval na to aj minister Drucker na piatkovej tlačovej konferencii. Z čoho ste v tomto tvrdení vychádzali?
V kritériách, ktoré zadal minister Drucker pre možnosť čerpať eurofondy je podmienka „nebyť podnikom v ťažkostiach“. Táto podmienka je v prípade štátnych nemocníc ako príspevkových organizácií nezmyselná a vyraďuje z možnosti uchádzať sa o eurofondy väčšinu štátnych nemocníc v prospech súkromných nemocníc. Rovnako takáto podmienka nie je ani v Českej republike, pri čerpaní tých istých eurofondov pre nemocnice. A v konečnom dôsledku krízový minister Drucker nepredstavil žiadne opatrenia, ktoré by zabránili zadlžovať sa nemocniciam ani v budúcom roku, čiže väčšina štátnych nemocníc sa na základe tejto podmienky nebude môcť uchádzať o eurofondy ani budúci rok.


A čo ozdravné plány nemocníc, ktoré avizuje a podmienka, že ak sa budú ďalej zadlžovať, nebudú môcť pristúpiť k ďalším kolám oddlženia?
Ak neriešime príčinu zadlžovania, tak sú to len prázdne reči. Sá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-16 07:15:46 - Feat.: - Title: Analytici odhalili dôvody vyššej úmrtnosti Sloveniek na karcinóm prsníka 05 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 11:25