Robert FicoTASR
StoryEditor

Delenie Československa patrí minulosti, myslí si Fico. Hovoril o dôležitých výzvach

26.08.2017, 09:30
Autor:
TASRTASR

Nie je dôležité rozoberať, čo sa stalo pri delení Česko-Slovenska pred 25 rokmi, ale ako sa bude vyvíjať integrácia Európskej únie a akú úlohu v nej budú zohrávať Slovensko a Česká republika, vyhlásil to v piatok v Českej televízii slovenský premiér Robert Fico.

Fico sa stretol so svojím českým partnerom Bohuslavom Sobotkom v diskusii Českej televízie pri príležitosti 25. výročia podpísania zmluvy o rozdelení Česko-Slovenska v brnenskej vile Tugendhat.

Vážne výzvy

Podľa Fica nemá zmysel vracať sa k okolnostiam rozdelenia federácie, pretože po 25 rokoch existencie samostatných štátov pred nimi existujú vážne výzvy ohľadne budúcnosti EÚ a ich postavenia v tomto spoločenstve.

"Chce byť Slovenská republika súčasťou jadra v eurozóne? Čo urobí Česká republika ako krajina, ktorá euro nemá? To sú otázky, ktoré je potrebné riešiť," povedal Fico a zdôraznil, že sa snaží posunúť Slovensko do jadra Európskej únie.

Skúsenosť s eurom

"Som za to, aby Slovensko nezmeškalo tento vlak. Ak sa budeme viac integrovať v oblasti sociálnych systémov, daňovej oblasti a tak ďalej, môžeme za rok prijať opatrenia a kroky, ktoré nás o desať rokov môžu priblížiť k priemernej životnej úrovni Európskej únie," uviedol Fico.

Sobotka reagoval, že skúsenosť Slovenska s eurom by mohla byť dôležitým zdrojom informácií pre Českú republiku pri hodnotení vplyvu prijatia európskej meny. "Ukázalo sa, že Slovensko prosperuje," povedal Sobotka.

Na schôdzke so šéfmi vlád Slovenska a Rakúska s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v rakúskom Salzburgu v strede týždňa Sobotka navrhol, aby krajiny, ktoré neplatia eurom, mohli byť súčasťou rokovaní jadra eurozóny ako pozorovatelia.

Nemci a Francúzi na čele

Ani podľa Fica by Česká republika nemala chýbať pri formovaní jadra EÚ.

"Proces tvorby jadra Európskej únie musí byť inkluzívny. Každý musí byť zapojený do tohto procesu, či má euro alebo nie," povedal. Pripomenul, že nemá problém s rešpektovaním faktu, že na čele integračných procesov v Európskej únii sú Nemecko a Francúzsko.

Macron v Salzburgu taktiež uviedol, že k integračnému jadru sa budú môcť pridať aj krajiny, ktoré nie sú súčasťou eurozóny

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 18:20