Andrej KiskaPeter Mayer
StoryEditor

Kiska: Rozumiem, že v koalícii sú nevyhnutné kompromisy. Školstvo však musí viesť politicky silný človek

18.08.2017, 10:13
Autor:
TASRTASRlmlm

Aké máme školstvo, tak bude naša krajina vyzerať v budúcnosti. Vzhľadom na doterajší výkon zodpovedných od parlamentných volieb je ale potrebná silná dávka optimizmu, aby človek očakával v oblasti vzdelávania, vedy a výskumu v najbližších rokoch zásadné zmeny," hovorí prezident Andrej Kiska vo svojom vyhlásení.

Reagoval na situáciu v školstve po tom, ako podla demisiu minister Peter Plavčan,

Množstvo nekvalitných vysokých škôl

Dodáva, že naďalej platí, že slovenské deti zaostávajú za rovesníkmi v zahraničí. Podľa prezidenta deti zo znevýhodneného prostredia dosahujú v škole horšie výsledky a systém vzdelávania im vôbec nepomáha.

Naďalej platí, že na Slovensku pôsobí množstvo nekvalitných vysokých škôl a slovenská veda dosahuje slabé výsledky. Že učiteľské povolanie je pre mladých ľudí neatraktívne. A naďalej platí, že je zodpovednosťou vlády týmto výzvam čeliť. Rešpektujem, že osoba nového šéfa rezortu školstva bude vecou dohody partnerov vo vládnej koalícii. Rovnako rešpektujem výhradné právo premiéra navrhnúť prezidentovi nového ministra na vymenovanie."

Kiska je presvedčený, že žiaci, študenti, rodičia, pedagógovia aj ďalší zamestnanci v školstve majú nárok na to, aby tak dôležitý rezort riadil kompetentný, schopný a politicky silný človek.

Politické kompromisy

Slovensko konečne potrebuje ministra školstva, ktorý dokáže situáciu v rezorte aspoň stabilizovať a zabrániť ďalšiemu úpadku. Rozumiem, že pre udržanie vládnej väčšiny a prímeria v koalícii sú nevyhnutné politické kompromisy. Ale to najdôležitejšie je dať našim deťom a našej krajine budúcnosť a naplniť vládnutie obsahom a výsledkami.“

Minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS) vo štvrtok (17.8.) abdikoval. Na odchod z funkcie ho vyzval v stredu (16.8.) premiér Robert Fico, predseda SNS Andrej Danko to akceptoval.

"Po zrelej úvahe abdikujem na post ministra školstva, vedy, výskumu a športu, pretože to, čo sa dialo v posledných dňoch, prekročilo všetky medze," uviedol Plavčan. Podľa vlastných slov potrebuje chrániť svoju rodinu aj stranu SNS, ktorá ho nominovala do funkcie. Zároveň sa poďakoval za možnosť byť ministrom.

01 - Modified: 2017-08-17 13:24:38 - Feat.: 0 - Title: Národniari oznámili, kto povedie školstvo. Dočasne to bude jeden z ministrov SNS
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 02 - Modified: 2024-04-10 04:53:15 - Feat.: - Title: Pribúda čoraz viac domškolákov, učia sa hravou formou. Inšpekcia zdvíha varovný prst 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-04-09 13:32:38 - Feat.: - Title: Materské školy chýbajú, no obce nejavia záujem o peniaze. Petržalka ide príkladom 05 - Modified: 2024-04-02 22:01:55 - Feat.: - Title: Odklad nástupu do školy sa u nás stal módou, môže za to aj špecifický dôvod. V niektorých krajinách sa to nedá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:42